Hűvös lakás? Így enyhítsd a kánikulát ingyen

Hűvös lakás - így érd el ingyen a kánikulában

Ha azt gondolod, hogy tilos a szellőztetés nyáron és azzal teszel jót, ha három hónapig zárt ablakok mögött élsz, jobb, ha ismered ezeket a tanácsokat, hogy otthonod a legnagyobb kánikulában is hűvös lakás maradjon.

Nem csak a légkondi a megoldás! Ha ismered lakásod adottságait és ügyesen bánsz az ablakokkal, máris elérheted, hogy a fárasztó munkanap után kellemesen hűvös(ebb) otthonba érj haza.

Lássuk, hogyan!

Használd okosan az ablakokat

Ha a forró, izzadságtól ragadós napokon kereszthuzatot hozol létre, az segít lehűteni a lakást. Körültekintően válaszd meg, hogy mely ablakokat és mikor nyitod ki! Ha az egymással szemben lévő falakon lévő ablakokat nyitod, a huzat villámgyorsan átöblíti a lakást. Azzal pedig, hogy éjszaka kinyitod, nappal pedig bezárod az ablakokat, hűvösebb levegő kering majd a lakásban. Turbó tipp: tégy egy ventilátort az éjjel nyitva lévő ablak vagy teraszajtó elé és hagyd, hogy befelé keverje a finom éjszakai levegőt a lakásba!

Zárd ki a napot

Bármennyire is csábító a nyár első jelére kitárni az ablakokat, valójában nem ez a legjobb ötlet. Ahhoz, hogy hűvös lakás várjon haza, távol kell tartani a forróságot. Ez azt jelenti, hogy napközben – különösen a déli fekvésű – ablakokat zárva kell tartani. Húzd be a függönyöket, ereszd le a redőnyöket, amikor a nap közvetlenül odasüt! A lakás legárnyékosabb (északi) oldalán pedig érdemes bukó pozícióban kinyitni az ablakokat, hogy a szellőztetés folyamatos legyen.

Hűvös lakás - így szellőztess kánikulában!

Légy takarékos a ventilátorral

Az elektromos mennyezeti ventilátorok valóban segíthetnek élhetőbbé tenni az otthonunkat, és azonnali megkönnyebbülést adhatnak. De sok energiát használnak, és valójában nem hűtik a levegőt. Mivel a hő felfelé száll, a leghűvösebb levegő a házban a padlón lesz, ezért érdemes a ventilátort a padlóra állítani, és felfelé irányítani. Úgy helyezd el, hogy a szemközti fal felé mutasson, és ne legyenek nagy tárgyak az útjában. Ez a trükk visszaveri a hűvösebb levegőt a helyiségbe. Ha van időzítő a ventilátoron, ez egy jó módja annak, hogy csak annyit kapcsolja be, amennyit szükséges.

Cseréld ki az izzókat

Mi a kapcsolat a hűvös lakás és az izzók között? Nos, az, hogy a hagyományos izzók által leadott energia 90%-a hő! És a több hő az utolsó dolog, amire egy forró napon szükségünk van. Ha LED-es alternatívára cseréled az izzót, az hűsíti a szobát, pluszban sokkal kevesebb energiát fogyaszt. Ahogy melegszik az időjárás, fuss egy kört a lakásban és nézd át, mely izzókat cserélhetnéd le! Hosszú távon pénzt takaríthatsz meg, és még hűvösebb is lesz.

Hűvös lakás nyáron - így enyhítsd a kánikulát ingyen!

Szigetelni, szigetelni, szigetelni!

A szigetelésre gyakran úgy gondolnak, mint a hideg elleni megoldásra. De a szigetelés ugyanolyan fontos a meleg időben is, hogy a hűvös lakás ne csak ábránd legyen. A padlásszigetelés általában a legelső kiindulópont, de kipróbálhatsz egy huzatelzárót az ajtók körül, hogy segítsen a hideg levegőt bent és a meleg levegőt kint tartani.

Összefoglalva tehát, ahhoz, hogy a hőségben hűvösen tartsd otthonodat, 3 kulcsfontosságú dologra kell emlékezned:

  • Csak hideg levegőt engedj be;
  • tartsd kint a meleg levegőt;
  • korlátozd az ablakokra érkező, napfényből származó hőt.

Nézd meg ezt a cikket is: Ezért nem higiénikus a konyhád

Kövesd Youtube csatornámat motiváló videókért!