Gua Sha masszázs kezdőknek

A kínai orvoslásban a gua sha masszázs egy ősi technika, amely alkalmazható az akut vagy krónikus mozgásszervi fájdalmak enyhítésére, a keringés javítására és a gyulladás csökkentésére, az immunrendszer támogatására, a felső légúti betegségek kezelésére, valamint a mozgáskorlátozott területek feszültségének oldására. Használható még szépítő technikákhoz is, mint például a puffadásmentesítés és a bőr feszesítése. Tanuld meg te is az alapvető fogásokat a gua sha masszázs gyakorlásához!

ESZKÖZÖK A GUA SHA MASSZÁZS ELKEZDÉSÉHEZ

Egy sima, kézben tartott szerszámot használunk, amellyel nyomjuk és simogatjuk az olajjal bekent bőrt, szinte „kaparó” technikával. Ezek az eszközök általában lapos kövek vagy egy henger, amelyek általában jádéból vagy más féldrágakövekből, például rózsakvarcból készültek. A jáde a gyulladást enyhítő, hűsítő jellege miatt jin kőnek számít. De használhatunk egy lekerekített kerámia leveseskanalat vagy egy vastagabb fém bébiüvegkupakot is.

Gua sha masszázs végzéséhez használt kő
Gua sha masszázskő

HOGYAN ÉS MIÉRT

A gua azt jelenti, hogy „dörzsölni”, a sha pedig a vöröses foltokra utal, amelyek jelzik, hogy a vér pangása vagy a hő hol rekedt meg a testben. A sha milyensége, színe és elhelyezkedése része a kínai mintadiagnózisunknak. A gua sha-t egy irányban és egyenletes mozdulatokkal végezzük, hogy létrehozzuk a sha-t, amely az ismételt simogatástól jön elő a bőrödön. A gua sha masszázs tehát fokozza a vér- és nyirokkeringést, így nem csak gyógyászati célra alkalmas, hanem például az arc fiatalabbá, üdébbé tételére is.

HASZNOS TIPPEK A GUA SHA HASZNÁLATÁHOZ BIZONYOS ÁLLAPOTOK, MOZGÁSSZERVI FÁJDALMAK ESETÉN

Különösen hasznos merev nyak, vállfájdalom, hátfájás esetén. Először tapogasd ki, hol található izomfeszültség, fájdalom vagy csomó az érintett területen. Kend be a területet masszázsolajjal vagy izomlazító balzsammal. Megfelelő a célra az olíva-, a kókusz- vagy az avokádóolaj is.

Nyomd és kapard egy irányba egyenletes mozdulatokkal, amíg a sha (bőrpír) meg nem jelenik. Ügyelj arra, hogy ne érintsd a gerincet vagy a csontos területeket, csak az izmon maradj!

GUA SHA MASSZÁZS LÉGZŐSZERVI MEGBETEGEDÉSEK ESETÉN

Hasznos lehet a felsőtest fájdalmával, lázzal vagy köhögéssel járó megfázás esetén. Ez esetben a hát felső részére, a gerinc és a lapockák közé kell fókuszálnod. Használj aromaolajat vagy balzsamot a bőrre!

A Gua sha hatékony köhögés esetén is, a mellkas felső és külső részén, a mellizmok felett érdemes a folyamatot végezni, közvetlenül a kulcscsontok külső vége alatt és a vállak előtt.

ARCÁPOLÁSHOZ HASZNÁLT GUA SHA

A gua sha masszázs arcfiatalításra, a vérkeringés fokozására is tökéletes.
Gua sha masszázs arcfiatalításra

Az arcra fókuszáló gua sha masszázs népszerű szépítő technikává vált, amely természetes módon serkenti a vérkeringést és a nyirokelvezetést a fáradt vagy húzódó bőr esetében. Használd a finom vonalakat (például szemöldökráncokat) okozó feszes izmok ellazítására, valamint a szem alatti terület és az orcák puffadásmentesítésére. Az állkapocs feszültsége, szezonális allergiák és orrmelléküregek dugulása esetén is hasznos. Az arcon végzett gua sha masszázs során ügyelj arra, hogy sokkal kisebb nyomást gyakorolj az arcra – itt nem szabad, hogy sha keletkezzen! A legnépszerűbb gua sha masszázseszközök arcra a jáde henger (ld. a képen) vagy a rózsakvarc kő. 

Íme néhány általános tanács az arcon végzett gua sha masszázs esetén: 

Nedvesítsd a bőrt gyengéd arcolajjal, majd gyenge nyomással, felfelé irányuló emelő mozdulatokkal haladj az arc közepétől kifelé a hajvonal felé.

Állj meg, és enyhén nyomd meg az eszközt a hajvonalban a fülek előtt és mögött, hogy serkentsd a nyirokelvezetést! Kövesd az állkapocs vonalát és a nyak oldalát is, ahol több elvezető hely van.

Ne gördülj át az anyajegyeken és kerüld ki a pattanásokat is.

A SZEMEK ALATT:

A jáde görgő kis végével nagyon finoman görgess a szem alá és felfelé a halánték felé, vagy ha nem görgőd, hanem köved van, csak tartsd a szem alá, és hagyd, hogy a hűvösség feszesítse és puffadásmentesítse.

AZ ARCÜREGEK ÜRÍTÉSÉRE:

Kövesd az arccsont természetes ívét, az eszközt az orr oldalától felfelé, a hajvonal felé mozgatva. A szemöldökcsontot is görgesd végig, a belső szemöldöktől a külső szemöldök felé haladva.

GUA SHA MASSZÁZS UTÁN

Bár a nyomok intenzívnek tűnhetnek, néhány óra múlva elhalványulnak. A gua sha nem fájdalmas, és a páciensek gyorsan megkönnyebbülést éreznek a feszültség csökkenésével, illetve a mobilitás növekedésével. Masszázs után mindenesetre érdemes az érzékeny területet letakarva tartani, hogy megvédd a hideg időjárástól, vagy a napfénytől. Gua sha masszázs után igyál sok vizet és kerüld az alkoholt, valamint ne zuhanyozz közvetlenül utána!

Kerüld a testmozgást és az izzadást is.

Minden használat után tisztítsd meg az eszközt szappannal és vízzel.

Jó egészséget kívánunk!

forrás: https://www.yinovacenter.com/

Nézz be a TikTok csatornámra, sok-sok érdekes és szórakoztató videót készítek: https://www.tiktok.com/@motiwoman.hu

Olvasd el ezt a cikket is, ha érdekel a keleti életfilozófia: https://motiwoman.hu/kevesebb-targy-tobb-boldogsag-egy-japan-ferfi-minimalista-elete/