6 étel, amitől jobban izzadsz

Jobban izzadsz, mint egy átlag ember? Még ha mindent meg is teszel a hűtés érdekében – például jégkrémet eszel, vagy bent maradsz a hűvösön -, akkor is előfordulhat, hogy a táplálkozásod miatt fokozott izzadás indul be. Bizony, nem csak a fűszeres ételek vagy a forró levesek fokozhatják a kellemetlen verejtékezést! Olvass tovább, hogy felfedezz hat olyan ételt, amelyek miatt jobban izzadhatsz.

#1. Hot dog

Hot-dog, hot dog

A hot dog az USA nemzeti kedvence, de általában mindenki szereti itthon is, különösen nyáron. Ám ahogy Cesar Sauza dietetikus, táplálkozási szakértő elmondja, az olyan feldolgozott húsok fogyasztása, mint a hot dog, elindíthat némi izzadást.

„Ezek az ételek a magas nátriumszint miatt ahhoz vezetnek, hogy a szervezetünknek izzadással kell leadnia a felesleges nátriumot” – mondja, hozzátéve, hogy a hot dogok sok telített zsírt is tartalmaznak, ami növeli a szervezetünk terhelését.

#2. Burgonyachips

Mielőtt egy házibuliban felkapsz egy marék chipset, ne feledd, hogy ez a rágcsálnivaló is feldolgozott élelmiszer, magas nátriumtartalommal.

A chips hozzájárul a szervezet vízvisszatartásához. A hot doghoz hasonlóan a chipsben lévő túlzott nátrium puffadáshoz és a testhőmérséklet emelkedéséhez vezet, ami arra készteti a szervezetet, hogy izzadjon, hogy szabályozni tudja a belső hőjét.

#3. Kókuszdió

A kókusznál kevés üdítőbb dolog van, akár friss kókuszvíz, akár valami kényeztetőbb, például kókuszfagylalt formájában. Kieran Sheridan fizioterápiás szakértő szerint azonban a kókuszdiónak magas a zsírtartalma.

„A kókuszdió magas zsírtartalmú élelmiszer, ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel indul be miatta az izzadás, amikor kint vagy a hőségben” – magyarázza Sheridan. „Ez azért van, mert ahogy a tested felmelegszik, elkezdi lebontani a zsírsejteket, és hő formájában felszabadítja a tárolt energiát.”

#4. Étcsokoládé

Ha úgy próbálsz élvezni egy kis édes finomságot, hogy közben az egészségesebb oldalon maradsz, akkor próbálkozhatsz egy kis étcsokoládéval, amelynek valóban vannak egészségügyi előnyei. Ám a Cocoelectric szerint az összes csokoládé közül az étcsokoládé tartalmazza a legtöbb koffeint is. Ez nyáron zavaró lehet, hiszen a koffeintartalmú élelmiszerek potenciálisan fokozott izzadáshoz vezethetnek a szervezetre gyakorolt stimuláló hatásuk miatt.

Szakértők szerint a koffein átmenetileg megemelheti a szívritmust, az anyagcserét és a vérkeringést – mindezek pedig megemelhetik a testhőmérsékletet.

„Ahogy a szervezet azon dolgozik, hogy lehűtse magát, az izzadás természetes hűtési mechanizmusként beindul” – magyarázza. „Bár a koffein erre gyakorolt hatása egyénenként eltérő, nem ritka, hogy az emberek fokozott izzadást tapasztalnak olyan koffeinben gazdag termékek, mint például étcsokoládé vagy persze kávé fogyasztása után.”

#5. Cukorka

Más édességek is fokozhatják az izzadást, függetlenül a koffeintartalmuktól. Valójában a legtöbb édesség nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz, ami szintén fontos izzadáskiváltó tényező.

A cukros ételek a vércukorszint gyors emelkedését okozzák, ami az anyagcsere hőtermelésének növekedéséhez vezet. Ennek a hőnek az elvezetése érdekében a szervezet izzadást indít el.

#6. Chili paprika

Chilipaprika, pirospaprika, paprikafüzér, fokozott izzadást okozó ételek.

Ez egy kicsit nyilvánvalónak tűnhet, de meg kell ismételni. És még ha tisztában is vagy vele, hogy a fűszeres ételek felizzítják a verejtékmirigyeket, talán nem tudod, miért.

Michael May, a londoni Wimpole Klinika orvosigazgatója és vezető sebésze elmagyarázza, hogy a chilipaprika egy kapszaicin nevű összetevőt tartalmaz. Ez az, ami felmelegíti a szádat – és a tested többi részét. „A kapszaicin beindítja az idegreceptorokat és megemeli a testhőmérsékletet, természetes hűtési válaszként fokozza az izzadást” – mondja May.

Ha tehát szeretnéd elkerülni a fokozott izzadást, kerüld ezeket az ételeket, legalább társaságban.

forrás: https://bestlifeonline.com/

Ezt láttad már? A fahéj a világ egyik leggyógyítóbb fűszere: https://motiwoman.hu/10-ok-amiert-minden-nap-hasznalj-fahejat/

Rövid videó arról, amikor egy mesében mondanak ki egy felháborító tényt: https://www.youtube.com/watch?v=2uYlpbSDBnI