Öt milliárdos, aki mélyszegénységben nőtt fel

Oprah Winfrey talkshow háziasszony
©Jordan Strauss/Invision/AP/East News

A világ 2200 milliárdosa közül a legtöbb örökölte a vagyonát. Néhányan azonban emberfeletti harcok árán küzdötték fel magukat a legmélyebb pokolból a csúcsra.

Ismerd meg ennek az öt csodálnivaló embernek a történetét, akik bebizonyították, hogy a körülmények legyőzhetők, alakíthatók és bármit elérhetsz, amit csak akarsz.

5. Oprah Winfrey, 2,9 milliárd dollár

Oprah Winfrey talkshow háziasszony
©Jordan Strauss/Invision/AP/East News

A világ legismertebb talkshow háziasszonya nem dicsekedhet rózsás gyerekkorral: anyja cseléd, apja borbély volt, de már külön éltek, amikor Oprah megszületett. A kislány a nagymamájával élt hatéves koráig, aki rendszeresen verte és büntette.

Amikor hatéves lett, Oprah-t magához vette az édesanyja és egy gettóban telepedtek le, ahol 9 éves korában az unokatestvére megerőszakolta.

Mindezen szörnyűségek ellenére Oprah önszorgalomból megtanult írni-olvasni, 14 évesen pedig elszökött otthonról. Amikor előkerült, az anyja az apjához vitte, és onnantól végre egyenesbe került az élete: apja szigorú, de nem kegyetlen volt, támogatásával a lány az egyetemet is elvégezte.

17 évesen ő lett a Nashville-i tévé legfiatalabb afroamerikai riporternője (ebben a városban éltek az édesapjával). 1976-ban, mindössze 22 évesen pedig egy reggeli tévés magazin műsorvezetői posztját kapta meg. A többi már történelem…

4. Howard Schultz, 3 milliárd dollár

Howard Schultz Starbucks kávézó
©Rann Chandric /eyevine/EAST NEWS

A Starbuck kétségkívül a világ legismertebb kávézólánca, tulajdonosának azonban nem indult felhőtlenül az élete. 1953-ban született Brooklyn-ban, New York egyik legszegényebb negyedében. A család szociális lakásokban élt, a kisfiú egyetlen szórakozása az udvaron álló kosárpalánk volt.

Amikor Howard hétéves volt, az édesapja eltörte a lábát, és mivel nem rendelkezett egészségbiztosítással, a gyógyításra a család kevéske megtakarítása is elment.

A fiúnak 12 évesen már dolgoznia kellett: újságokat árult, majd pincérnek, később bolti eladónak állt. 1975-ben sikeresen felvételizett az egyetemre, elsőként a családjából. Kis idő múlva egy kávégép forgalmazó cégnél helyezkedett el, így értesült egy kis Seattle-i székhelyű cégről, amely szemes kávé eladással foglalkozott. Ez volt a Starbucks.

1982-ben szabályosan könyörgött a Starbucks-nak, hogy náluk dolgozhasson. Néhány évre rá 4 millió dollárért megvette a céget az akkori tulajdonosoktól. Egyébként, Howard egyik befektetője maga Bill Gates volt.

3. Ralph Lauren, 7,2 milliárd dollár

Ralph Lauren póló
©Evan Agostini/Invision/AP/East News

1939-ben Bronx-ban (New York másik legszegényebb negyede) született a kis Ralph, belorusz bevándorlók gyermekeként. A később négygyerekesre duzzadt család egy egyszobás lakásban élt. Apja festőként dolgozott, édesanyja háztartásbeli volt.

Fiatalon Ralph Lifshitz kosárlabda rajongó volt és atléta karrierről álmodott. Később színész szeretett volna lenni.

Ám minden megváltozott, amikor egy gazdag barátja házában meglátta a szoba méretű gardróbszekrényt. 12 évesen megfogadta, hogy milliomos lesz, mert ő is akart egy olyan gardróbot.

16 évesen változtatta meg a vezetéknevét Lauren-re. Néhány évvel később a hadseregbe ment, az egyetemet is félbehagyva. Leszerelése után egy férfiruha üzletben talált munkát, majd egy nyakkendőket gyártó manufaktúrában dolgozott. 1966-ban saját nyakkendőkészítő vállalkozást indított Polo néven, amelynek a logóján egy lovaspólós szerepelt.

1968-ban Ralph Lauren megnyitotta saját üzletét New York egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, 1971-ben pedig piacra dobta első nőiruha kollekcióját.

2. Leonardo Del Vecchio, 23,5 milliárd dollár

Ray-Ban napszemüveg Leonardo del Vecchio
©Photoshot/REPORTER

Leonardo Del Vecchio Milánóban született 1935-ben, jelenleg a világ 50 leggazdagabb emberének listáján szerepel, hazájában, Olaszországban pedig a második.

Rejtőzködő életet él, ezért sokan nem tudják a nevét a cégével, a Ray-Ban napszemüvegekkel összekapcsolni, amely mára a világ legkeresettebb szemüvegmárkája lett.

Leonardonak négy testvére volt, de édesapja még az ő születése előtt meghalt. Bár az édesanya mindent megtett, hogy ellássa a családot, az anyagi problémák miatt a gyerekeket árvaházba kellett adnia. Leonardo 7 éves volt ekkor, és egészen 14 éves koráig az orfanátus volt a lakhelye.

1949-ben egy autóalkatrész-gyártó üzemben kapott munkát, ahol apró alkatrészekkel dolgozott. Főnöke felfigyelt a fiú tehetségére és azt javasolta neki, legyen fogorvos, mert nagyon precíz munkát végez.

A város, ahol akkoriban élt, híres volt a szemüvegkészítő mestereiről. 19 évesen a fiatalember elkészítette élete első fém szemüvegkeretét.

A verseny hatalmas volt, de minden mester szakosodott valamire: volt, aki kereteket gyártott, volt, aki lencséket, a harmadik a szemüveget rakta össze, és így tovább. Leonardo megtalálta a piaci rést: ő lett az első, aki a teljes gyártási folyamatot lefedve készített szemüvegeket.

25 évesen megnyitotta első boltját, Luxottica néven. Ez alatt a név alatt születtek az első szemüvegek 1969-ben.

1.Li Ka-shing, 33,7 miliárd dollár

Léj Ká-szing kínai milliárdos
©Xinhua/Photoshot/REPORTER

Li Jia-Cheng 1928-ban született Kínában. Édesapja tanító volt, aki fiát nagyon korán elkezdte írni és olvasni tanítani. Három éves korára a kisfiú már több ezer kínai írásjelet ismert.

1937-ben a család kénytelen volt nevet változtatni és a japán megszállás elől Hongkongba menekülni. A nagybácsi, akiről azt hitték, majd befogadja őket, végül megtagadta a segítségnyújtást, ezért egy halbolt kis szobájában találtak szállást.

Tízévesen a kisfiú majdnem belehalt a tuberkulózisba, és mindössze 15 éves volt, amikor édesapját ez a betegség vitte el.

Édesapja betegsége alatt Li egy műanyag óraszíjakat gyártó üzemben dolgozott, hogy a családfenntartó kiesett bevételét pótolni tudja. Apja halála után már nem térhetett vissza az iskolapadba. Egy műanyaggyár boltjában helyezkedett el eladóként.

Műveltsége meghozta a szerencsét: amikor kiválóan sikerült egy kereskedelmi levelet megfogalmaznia, a főnöke felkérte az egyik bolt vezetésére. Li a nagykereskedelmi árusítással foglalkozott és rövid idő alatt hétszeresére növelte a bolt nyereségét.

1950-ben a 22 éves Li a spórolt pénzéből megalapította első cégét. Művirágok előállításával foglalkozott, és az üzlet olyan jól ment, hogy a fiatalember elkezdett különféle üzleteket, gyárakat felvásárolni Hongkongban.

Jelenleg a 90 éves multimilliomos 50 országon átívelő cégbirodalma 300 ezer embert foglalkoztat világszerte.

Neked melyikük története a leginspirálóbb? Oszd meg a barátaiddal is! Köszönöm!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*