Kilenc sokkoló tény, ha úgy érzed, meggyötör az élet

Afrikában nagy az ivóvízhiány

Úgy érzed, az életed kész katasztrófa, csak panaszkodni tudsz? Fusd át ezt a kilenc pontot a világban uralkodó állapotokról. Talán szégyellni is fogod magad, mire a cikk végére jutsz…

Tessék, itt van kilenc alapvető dolog az életedből, ami rengeteg embernek a luxus kategóriába tartozik. A cikk végén egy fontos kérdést is felteszek, ne felejts el válaszolni rá!

 

#1. Oktatásban részesülhetsz

Tanulni kiváltság

Talán ez természetes számodra? Elgondolkodtál már azon, hogy a világon 263 millió gyermek nem jár iskolába és 750 millió felnőtt nem tud írni-olvasni? Az iskolából kimaradó gyerekek munkára kényszerülnek, hogy a családjukat megmentsék az éhhaláltól. Az analfabéta felnőttek számát már évek óta sikertelenül próbálják csökkenteni a nemzetközi szervezetek.

 

#2. Korlátlan mennyiségben áll rendelkezésedre minden erőforrás

Afrikában nagy az ivóvízhiány

Nálunk néha csőtörés vagy karbantartás miatt elzárják a vizet. Persze, kellemetlen, de gondolj csak bele:

  • a világon 3,5 milliárd (!) embernek nincs ivóvízhez hozzáférése
  • a világ lakosságának 40%-a fürdőszoba nélkül él
  • évente mintegy 3 millió ember hal meg a rossz minőségű ivóvíz miatt, a fele 5 év alatti gyerek

És ez csak a víz; az áramot, a fűtést, a benzint, az internetet még nem is említettük.

#3. Egészséges vagy és javíthatsz az egészségeden

Az egészségügy helyzete néhol borzalmas

Szinte mindenkinek van kisebb-nagyobb egészségügyi problémája, viszont az már nem olyan egyértelmű, hogy bármikor elmehet orvoshoz. Ez azonban nem mindenkinek ilyen magától értetődő.

  • A világ lakosságának majdnem 10%-a hátrányos egészségügyi helyzetű: mozgássérült, végtaghiányos, látás- vagy hallássérült. Ez több, mint 650 millió ember.
  • Közülük mintegy 385 millióan munkaképes korúak, de sajnos sok országban a munkanélküliségi ráta köreikben eléri a 80%-ot, mert a közvélekedés szerint már nem tudnak dolgozni.

 

#4. Tudod, mi az, hogy öregkor

Az afrikai átlagéletkor sok helyen a 60 évet sem éri el.

Biztosan megrökönyödsz ezen az elképesztő érven. Méghogy ennek örülni kéne?? Csak gondolj bele:

  • Sierra Leone-ben 50, Angolában 52, Csádban 53 év az átlagéletkor.

Mindehhez még hozzátartozik, hogy lehetőséged van az öregedéssel járó esztétikai és egészségügyi gondokat orvosolni – itt egy kis arckrém, ott egy szemüveg, amott egy járásjavító műtét, hogy minél komfortosabb legyen számodra a „második gyerekkorod”.

 

#5. Van jogod választani

A választás lehetősége a tiéd, nincs rabszolgamunka

Ha valami nem tetszik a munkahelyen, van lehetőséged váltani. Még országot is válthatsz, ha úgy hozza kedved. Azt biztosan hallottad már, hogy a fejletlen országokban 40 millió ember él rabszolgasorban, embertelen körülmények között, éhbérért dolgozva és harmadik generációig eladósodva, igaz? Ja, hogy nem?

 

#6. Tudod, mi az, hogy kényelem

Sok anya embertelen kröülmények között neveli a gyermekeit

Munka után veszel egy meleg zuhanyt, belebújsz a puha melegítődbe és letelepedsz a kedvenc foteledbe, hogy tévét nézz. Én nem panaszkodnék a helyedben!

  • Több, mint 1,5 milliárd ember él az extrém szegénységi küszöb alatt (napi kevesebb, mint 1,9 dollárból élnek fejenként);
  • közülük majdnem 800 millióan konkrétan éheznek is.

 

#7. Van valaki, akihez szólhatsz

Az idős és elhagyatott idősek száma évről évre növekszik

Nehéz pontosan megsaccolni az egyedül, teljes magányban élők számát, de statisztikák szerint Nagy-Britanniában például 500 ezer 60 év feletti ember él egyedül, ők pedig még a technológia által sem képesek kommunikálni, korukból kifolyólag. Japánban évente 30 ezer magányos idős ember hal meg teljesen egyedül. Szóval, lehet, hogy néha hülye a szomszéd és rémesek a kollégák, de van, ami összeköt más emberekkel, van alattad háló, ami megtartson, ha bajba kerülsz.

 

#8. Lehetnek nagy álmaid

Sok kisgyermek olyan egyszerű dolgokra vágyik, mint a színes ceruza vagy egy szép könyv

Úgy gondolod, hogy minden gyerek ugyanazt a drága játékot vagy a legújabb okostelefont akarja? Nos, egyáltalán nem. Rengeteg nélkülöző kisgyermek van, akik csak arra vágynak, ami a te gyerekednek teljesen hétköznapi: egy labdára, egy szép filctollra vagy kifestőre. A világon 150 millió kisgyermeket ilyen alapvető dolgok tennének boldoggá. Mi pedig kukába dobjuk a színes ceruzát, ha kitört a hegye!

 

#9. Van lehetőséged

A választás lehetősége mindig a tiéd

Tudod, az élet mindenkinek megadja a lehetőséget, hogy jobb lábbal keljen ki az ágyból. Ha egy adódó alkalmat nem használsz ki, az nem mások hibája, csakis a tiéd. Csak te döntöd el, hogy bennragadsz-e egy rossz helyzetben, egy rossz kapcsolatban és meghozol egy rossz döntést, vagy összeszeded magad és kezedbe veszed az irányítást. Az életednek egyedül te vagy az ura, minden azon múlik, te mit kezdesz vele.

Képek: genial.guru

Végül, a cikk elején beígért kérdés. Sokan mindenüket odaadnák, ha olyan életük lehetne, mint neked. Szóval, panaszkodás helyett: eldöntötted már, mi lesz az első dolog, amiért hálát adsz az életnek?

Oszd meg te is! Köszönöm!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*