14 tipp a munkahelyi koncentráció növelésére

A telefonozás a munkahelyi koncentráció nagy csapdája

Koncentráció nélkül hibákat fogsz elkövetni, és újra kell kezdened, bármi is az, amit épp csinálsz. Hogy kerülhetsz ki az ördögi körből?

A koncentráció fontossága

Ha nem tudsz a munkára összpontosítani, alacsony lesz a termelékenységed. Lehet, hogy nem szereted a munkád, és ezért nem is törődsz vele. Ebben az esetben jó ötlet lehet, ha érdekesebb területet keresel. Ha azonban a jelenlegi feladatkörödben hatékony szeretnél lenni, időben befejezni a feladatokat, akkor a munkára kell összpontosítanod.

Természetesen a legjobb módja annak, hogy az élet minden területén javítsd a figyelmedet, az lenne, ha rendszeresen edzenéd magad koncentrációs gyakorlatokkal. Ebben a bejegyzésben azokat az egyszerű módszereket mutatjuk be, amelyeket elsajátíthatsz annak érdekében, hogy munka közben is összeszedett maradj.

Az egyes feladatok világos megértése

Minden egyes feladatnál meg kell értened, hogy mit kell pontosan tenned és mi annak az elvárt célja. Ez segítene abban, hogy tudd, mire kell összpontosítanod az erőfeszítéseidet, és ne pazarold az idődet arra, hogy találgass, mit kéne csinálni.

Válassz kényelmes széket és jó asztalt

Ha kényelmetlen a testtartásod, az elméd sem lesz nyugodt. Állandóan mozogni fogsz, és megpróbálsz majd jobb üléspozíciót kialakítani. Ideges és fáradt leszel, még a szemed is megfájdulhatnak. 

A munkahelyi koncentráció növelése a legtöbbek számára óriási kihívás, de nem kivitelezhetetlen

Reggelizz és ebédelj – enélkül nincs koncentráció

Ne menj éhgyomorral dolgozni, és ne éheztesd magad a munka végéig. Az éhség idegességet és nyugtalanságot okoz, ami árt a koncentrációdnak. A legajánlottabb, ha reggel otthon eszel egy kiadós reggelit, és az ebédet is időben elfogyasztod. Az étkezések között ehetsz valami könnyűt is, például gyümölcsöt vagy nassolnivalót.

Igyál elegendő vizet

A szervezetnek vízre van szüksége a működéshez, de néha elfelejtünk inni, ami részleges kiszáradáshoz vezethet, ez pedig kihat a fizikai és mentális egészségedre.

Aludj jól

A jó alvással felfrissültnek, energikusnak és a napi feladatokra késznek érezheted magad. Az alváshiány árt a koncentrációnak és a jó döntőképességnek valamint a motivációnak is.

Aktivizáld magad

A testmozgás mind a fizikai, mind a mentális egészség szempontjából fontos. Friss oxigént juttat a szervezetbe és a vérbe, illetve javítja a kognitív funkciókat, nem mellesleg a közérzetedet is.

Némítsd le a telefonod, hogy növeld a koncentráció esélyét

Napjainkban a koncentrációt leginkább zavaró tényezők egyike az okostelefon. Az internet, az SMS-ek és a közösségi média rengeteg időt és figyelmet vesz el, szinte a nap minden pillanatában. Ez lerövidíti a figyelemtartási képességet, és szinte lehetetlenné teszi a koncentrációt. Ha nincs szükséged a telefonodra a munkádhoz, akkor legalább a nap egy részében, amíg fontos feladaton dolgozol, kapcsold némára vagy kapcsold ki teljesen. Az SMS-ek olvasása és megválaszolása, valamint annak csekkolgatása, hogy mit írtak a barátaid a Facebookon vagy az Instagramon, elvonja a figyelmet, és megzavarja a koncentrációt.

Néhány tipp segíthet, hogy növeld a koncentráció szintjén a munkahelyeden

Egyszerre csak egyet

Kerüld az álmodozást a feladatok elvégzése közben, és ne hagyd, hogy a gondolataid elragadjanak. Munka közben figyelj kizárólag a munkára. Tetteidnek és gondolataidnak összhangban kell lenniük. Mindig csak egy dolgot csinálj egyszerre. A multitasking jól hangzik, de általában csak azt éred el vele, hogy egyik részfeladattal sem haladsz rendesen.  Ehelyett a gondolataid egyik dologról a másikra ugrálnak, a szükséges összpontosítás nélkül.

Állítsd fel a feladataid fontossági sorrendjét

Készíts egy listát a napi feladatokról, állítsd fel őket fontossági sorrendbe, majd egyszerre csak egyet intézz el róluk, anélkül, hogy közben a többi feladatra gondolnál.

Zárd ki a külvilágot

Tegyél konkrét erőfeszítéseket annak érdekében, hogy figyelmen kívül hagyj mindent, ami nem kapcsolódik az éppen aktuális munkádhoz. Az ilyen jellegű telefonhívások, beszélgetések és a nem kapcsolódó tevékenységek várhatnak amíg befejezed, amit éppen csinálsz.

Pep Talk, a koncentráció növelésére

Tarts magadnak egy rövid pep talkot, mielőtt belekezdenél egy nagyobb feladatba. Mondd el magadnak, hogy mennyire fontos, amit csinálsz és hogy képes leszel hatékonyan és nagy összpontosítással elvégezni. Ismételd el ezeket néhányszor, és próbáld elhinni, amit mondasz.

Csak akkor van koncentráció, ha elfogadjuk, hogy a munka az munka

Tarts rövid szüneteket

Jó ötlet, ha időnként rövid szüneteket tartasz. Állj fel, sétálj néhány pillanatra, nyújtózkodj, igyál vizet vagy egyél egy kis harapnivalót. Ez csökkenti a mentális és fizikai feszültséget, valamint felfrissíti az elmédet.

Ne halogass

Ne halogasd azt, amit meg kell tenned, mert – bár nagyon szeretnénk – ettől nem tűnnek el a tennivalók, sőt gyakran csak sokszorozzák magukat és velük a mentális terhet, ami ránk kerül. A halogatás lustaságot szül és gyengíti az akaraterőt. Ez megakadályozza az elméd feletti uralmat, és árt a fókuszodnak.

A munka az munka

Kerüld a magánlevelek olvasását és megválaszolását munka közben. Ami a munkahelyi e-mailjeidet illeti, rangsorold, hogy mit kell először megtenned, és ne pazarold az idődet haszontalan, jelentéktelen e-mailekre.

forrás: https://www.successconsciousness.com/blog/concentration-mind-power/tips-for-staying-focused-on-work/

További tippek az önfejlesztéshez: