Hogyan szedd össze magad egy mérgező kapcsolat után

Egy mérgező kapcsolat után úgy érezhetjük teljesen egyedül vagyunk a világban

Tehát egy olyan élethelyzetben találtad magad, ahol a mérgező kapcsolatod már a múlté. Mi következik ezután?

A mérgező kapcsolat utóélete

Gyakori a késztetés ilyenkor, hogy visszatekintsünk vagy azon rágódjunk, hogy mi lehetett volna „ha”… Ez azonban elvonhatja a figyelmedet, és arra késztethet, hogy megkérdőjelezd a merész döntésedet. Ahhoz, hogy ellenállj a kísértésnek, fontold meg, hogy végigmész az alábbi 4 lépésen, amelyek segítenek, hogy hátrafelé tekingetés nélkül elindulj előre.

Dobj el annyi „emléktárgyat”, amennyit csak tudsz 

Ha olyan tárgyakat vagy képeket tartasz magadnál az exedről, amelyek emlékeztetnek rá, az nem fog segíteni abban, hogy megteremtsd azt a mentális és érzelmi távolságot, amelyre szükséged van, hogy tisztán és megújult célokkal lépj tovább. Vagy szabadulj meg tőlük teljesen, vagy pakold el őket a mindennapi látóteredből. Fontos, hogy ne legyenek állandó emlékeztetők, amelyek mindenhol ott lapulnak, ahová csak nézel, miközben elkezded az öngyógyítás fontos munkáját.

Válj mentálisan és érzelmileg is elérhetővé az új lehetőségek számára

Most, hogy képletesen és szó szerint is „lapoztál egyet”, új fejezethez érsz, létfontosságú lesz számodra, hogy az elméd és a szíved nyitott és tiszta maradjon. Emlékeztesd magad minél gyakrabban arra, hogy ahhoz, hogy valaki nagyszerű jöjjön az életébe, először valaki másnak kell távoznia. Légy büszke magadra, amiért megteremtetted ezt a teret, és kötelezd el magad, hogy csak pozitív új lehetőségekkel töltöd be azt.

Sokáig tervezgetjük, hogy véget vetünk a mérgező kapcsolatnak, de mi lesz utána?

A megbánást cseréld fel személyes erősségeid és értékeid érvényesítésére

Az, hogy megszabadultál a mérgező kapcsolatodtól, már önmagában is az erődet bizonyítja, és ezért megveregetheted a válladat. Egy kis papírlapon sorolj fel 5 olyan erőt adó és pozitív tulajdonságot, amelyekről úgy gondolod, hogy birtokában vagy. Tartsd ezt a listát valahol, ahová naponta legalább egyszer biztosan odanézel, pl. éjjeliszekrény, hűtő, fürdőszobatükör. Ez folyamatosan emlékeztetni fog arra, hogy továbbra is előre nézz, miközben nyitva tartod az ajtót a megfelelő ember előtt, aki valóban értékelni fog téged.

Írj egy rövid listát a továbblépés előnyeiről, és tartsd azt is szem előtt

Az imént készített, személyes erősségeidet és értékeidet feljegyző lista mellett írj egy másikat is a továbblépésed előnyeiről, hogy ennek napi olvasása megerősítsen abban, hogy nem követtél el hibát, amikor magad mögött hagytad azt az illetőt. Néhány példa az efféle pozitívumokra: „Már nem kötődöm valakihez, aki állandóan lealacsonyít” vagy „Most, hogy nem támogatom őt anyagilag, több pénzem van magamra”. Ezeknek az előnyöknek a papírra vetése azt fogja szolgálni, hogy folyamatosan megerősítsd a döntésedet és érzelmileg is végleg megszabadulj.

forrás: https://www.motivationmagazine.com/articles/picking-up-and-moving-beyond-a-toxic-relationship

Hogy új irányelvekkel töltsd meg az elméd: