Üdv a világ első hulladékmentes szigetén!

A világ első hulladékmentes szigete nincs is olyan messze

Egy apró görög sziget zöld forradalmat hajtott végre, energiailag önellátóvá vált és hulladékmentes lett, így végleg bezárta a szeméttelepét.

Hulladékmentes sziget? Igen!

„Már most úgy gondolom, hogy sehol máshol nem fogom elérni azt az életminőséget, amit itt Tiloson tapasztalok.” Ezt mondja Emmanouil Antonios Fotaras, a Rodosz és Kos között fekvő kis görög szigeten élő 745 lakos egyike.

A 24 éves Fotaras látta, hogy Tilost nemzeti parkká nyilvánították, és megújuló energiaforrásokkal önellátóvá vált. Most pedig a világ első hulladékmentes szigete lett.

A változások hatalmasak voltak. A projekt kezdete előtt a sziget a hulladék 87 százalékát a szeméttelepre küldte. Most pedig 100 százalékát a szeméttelepről irányítják el. 

A program olyan sikeresnek bizonyult, hogy a szigeten már nincsenek szemetesek, és a szeméttelep mostanra teljesen bezárt. Helyükön a Kreatív Upcycling Központ működik, ahol a tárgyakat megjavítják, újrahasznosítják, vagy művészeti alapanyagokká, illetve építőanyagokká alakítják át.

A projektet a Polygreen, egy görög cég felügyelte és fizette, amely körforgásos gazdasági megoldásokra szakosodott, de a siker nagy részét az oktatásnak köszönhetik. 

A hulladékmentes küldetésnek még az idősek is örültek a szigeten

A polgármester szerint Tilos hulladékmentes jövőképe környezettudatos látogatókat hozott a 

Azzal kezdték, hogy a kikötőben felállítottak egy információs központot, ahol a lakosok megtanulhatták, hogyan válogassák a hulladékot három kategóriába: újrahasznosítható anyagok (papír, műanyag, fém, alumínium és üveg); szerves hulladék (élelmiszer, gyümölcs- vagy zöldséghéj, kövek és csontok); és nem újrahasznosítható anyagok (szennyezett papír és személyes tárgyak, például borotva és maszk).

Ezután minden háztartás megkapta a saját hulladékmentes felszerelését, beleértve az újrahasznosítható és a nem újrahasznosítható hulladékok számára fenntartott dobozokat, a szerves hulladékok számára fenntartott zsákot és a cigarettacsikkek számára fenntartott dobozt.

Ezt követően a sziget egész területén rendszeres házhoz menő gyűjtést vezettek be. Egy okostelefon-alkalmazás valós idejű információkkal figyelte, hogy mennyi hulladékot sikerült újrahasznosítani.

Az idősebb lakosok különösen lelkesek voltak a küldetése iránt. 

„A projekt olyan átalakító erejű pozitív változásokat hozott, amelyek mind a környezetre, mind a helyi közösségre mélyreható hatással voltak” – mondta Maria Kamma-Aliferi polgármester.  „A hulladékgazdálkodási és újrahasznosítási kezdeményezések javultak, ami a műanyag és más, nem biológiailag lebomló hulladék mennyiségének csökkenéséhez vezetett. Ez nemcsak a sziget tájképét szépítette meg, hanem megvédte a sziget érzékeny ökoszisztémáit és a tengeri élővilágot is”.” 

Minden hulladékot a 3K körforgásos innovációs központba visznek, amely olyan csúcstechnológiás hulladékkezelési megoldásokkal van felszerelve, amelyek tovább tudják válogatni és újrahasznosításra vagy komposztálásra irányítani a szemetet. A hulladék egy részét alternatív tüzelőanyagként használják fel a cementiparban.

A hulladékmentes életmód ezek szerint maradéktalanul elsajátítható

A 63 négyzetkilométeres sziget védett nemzeti parkként fontos élőhelye a sólymoknak, a hosszú lábú ölyveknek és számos vándormadárfajnak, amelyek a Tilost Afrika és Európa közötti megállóhelyként használják. Környezetvédelmi fejlődése az emberiség számára is mintául szolgálhat egy tisztább, zöldebb jövőhöz. 

„A sziget most ragyogó példája annak, hogy a fenntartható gyakorlatok hogyan teremthetnek harmonikus egyensúlyt a fejlődés és a természet között, biztosítva ezzel egy fényesebb és ellenállóbb jövőt” – mondja.

A szigetre látogatóknak is részt kell venniük a programban. A szállodák speciális felszereléssel rendelkeznek a szemét szétválogatására, a turisták pedig a Zero Point információs központban vehetnek át a vásárláshoz szükséges szövetszatyrokat.

„Kezdetben szórakoztató volt, ugyanakkor idő- és energiaigényes” – mondja Fotaras – „de mindannyian segítettünk egymásnak, amíg el tudtuk sajátítani… Meglepett, hogy az idős emberek mennyire felkarolták a szemétmentesség gondolatát, mint a régi szép időkben – és ez reményt és bátorságot adott nekem, hogy megcsináljam.”.

forrás: https://www.positive.news/society/tilos-the-worlds-first-zero-waste-island/

Hogy lásd, nem csak rossz történik a világban: