30 pozitív dolog, amit mondhatsz a gyerekeknek

A pozitív biztatások egy életre elkísérik a gyermekeinket

Olykor nem is hinnénk milyen ereje van a pozitív visszacsatolásnak, különösen a gyerekek esetében, akik még mindent hatványozottan élnek meg.

Néha egy „büszke vagyok rád” is sokat számíthat

Amikor szülővé válsz, elég gyorsan kell elsajátítanod az alapokat. Az, hogy kitaláld, hogyan nevelj boldog és magabiztos gyerekeket, az évek múlásával kihívást jelenthet. Azt tudjuk, hogy a gyerekeknek szóló pozitív szavak sokat segítenek abban, hogy növeljék az önbizalmukat, és jobbá tegyék a napjukat – néha bátorító szavak kellenek, néha pedig csak egy egyszerű „szeretlek”. Ennek szellemében íme 30 pozitív dolog, amit a gyermekeinknek mondhatunk.

1. Mosolyra fakasztasz

Azt mondani a gyerekeidnek, hogy boldoggá tesznek, az egy dolog. De ha azt mondod neki, hogy ő az oka a mosolyodnak, az olyan boldogságot és büszkeséget ad neki, ami egész nap megmarad.

2. A szavaid számítanak

Tudasd a gyerekeiddel, hogy a szavaknak hatalma van.

3. Mondj egy jó dolgot, ami ma történt

A pozitív dolgokra való összpontosítás segít távol tartani a rossz dolgokat.

4. Mondj el egy rossz dolgot, ami ma történt

Fontos, hogy a rossz dolgokról is beszéljünk.

5. Büszke vagyok rád, amiért ezt/azt csináltál

Amikor a gyerekek azt hallják, hogy valaki büszke rájuk, az nagy hatással van a hangulatukra. Gondolj egy pozitív dologra, és mesélj róla a kicsinek.

6. Mindenki hibázik

A gyerekek rendetlenkednek, és tönkretehetik a szép dolgaidat. De mi a fontosabb – az anyagi dolgok (csak tartsd elrejtve a felbecsülhetetlen értékű porcelánt), vagy az, hogy a gyerekeid tudják, hogy hozzád fordulhatnak, ha hibáznak? Az a tudat, hogy feltétel nélkül szereted őket, sokat segít az életben.

7. Hogy vagy?

Ha megkérdezed a gyerekedet, hogy érzi magát, az azt mutatja, hogy érdekel téged. Brandi Russell, gyermekfoglalkozásterapeuta és szülői coach azt ajánlja, hogy úgy érdeklődj a kicsiről, mintha egy házastársaddal vagy barátoddal tennéd.

8. Te mit tennél?

Ez egy nagyszerű válasz arra, hogy a gyerekek mindig segítséget kérnek a dolgokhoz. Adj nekik erőt, miközben magadnak is adsz egy kis pihenőt. Lehet, hogy most még nem gondolsz rá sokat, de ez a felhatalmazás hosszú utat fog bejárni, ha idősebbek lesznek.

9. Milyen kedves dolgot tettél vagy mondtál ma?

Bátorítsd a kedvességet azzal, hogy naponta megerősíted.

Egyetlen pozitív szó is megváltoztathatja a gyerek hangulatát

10. Semmi sem változtathatja meg az irántad érzett szeretetemet

Ez a mondat magától értetődőnek tűnhet, de néha a gyerekeknek szükségük van arra, hogy kimondd a nyilvánvalót. Rebecca Eans, a Positive Parenting című bestseller szerzője úgy véli, hogy ezzel a szeretetteljes emlékeztetővel nem lehet hibázni.

11. Ne hagyd, hogy a gonosz emberek határozzák meg, ki vagy

Mindig lesznek az életben zsarnokoskodók. Ez az egyszerű mondat segít a gyerekeknek megtanulni, hogy nem a negatív hangok a legfontosabbak, és ez egy olyan lecke, amire emlékezhetnek, amikor tiniként és felnőttként nehéz természetű emberekkel találkoznak.

12. Szeretem, amikor …

Még ha a gyerekek az őrületbe kergetnek is, mindig van legalább egy dolog, amit tettek és mosolyra fakaszt.

13. Kérlek

Ha szülőként tiszteletet akarunk, akkor ugyanezt a viselkedést kell tanúsítanunk a gyerekeink felé is. Dr. John DeGarmo azt szorgalmazza, hogy a szülők mindig mondják azt, hogy „kérem” és „köszönöm”, hogy tiszteletteljes viselkedést modellezzenek.

14. Pakoljuk el a játékokat, edényeket, vagy bármit, ami kint maradt

Bátorítsuk a gyerekeket, hogy vállalják magukra a dolgaik eltakarítását, mondja Maureen Healy, a Boldog gyerekek nevelése című könyv szerzője. Még ha csak napi egy-két tárgyról van is szó, hosszú távon segíteni fog.

15. Ez okos gondolkodás

Néha azt hallani, hogy okos vagy, még annál is erősebb, mintha azt mondanád egy gyereknek, hogy aranyos. Az a korai érzés, hogy intelligensnek nevezik, gyakran az egyik olyan emlék, amire a gyerekek leginkább emlékeznek, amikor felnőnek.

16. Kedvellek téged!

A gyerekek talán rendszeresen hallják a „szeretlek” szavakat, de vajon tudják-e, hogy te is kedveled őket, a személyiségüket?

17. Büszke vagyok rád

Tudják, hogy szereted őket. De tudják-e, hogy te is büszke vagy rájuk? Dr. Sherrie Campbell író, klinikai pszichológus szerint ezek a szavak ugyanolyan fontosak a gyerekek számára, mint a szeretet megerősítései.

18. Köszönöm

A szociális készségek és az udvariasság fontosak otthon és azon kívül is, ezek a készségek a felnőttkorban is megmaradnak.

19. Bocsánat

Mindannyian elveszítjük a türelmünket, vagy hibázunk néha. Dr. Alison Mitzner gyermekgyógyász szakorvos szerint az a fontos, hogyan reagálunk erre.

20. Csak légy önmagad

Tanítsd meg a gyerekeidnek, hogy ők elégségesek, és soha nem kell másnak lenniük.

21. Szeretek veled lenni

Amy McCready szülői nevelő szerint a bátorító szavak és mondatok sokat segítenek abban, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat. Ha elmondod a kicsinek, mennyire szeretsz vele lenni, az egy nagyszerű pozitív megerősítés, amit sosem fognak megunni, hogy hallják tőled.

A pozitív visszacsatolásnak óriási ereje van gyerekkorban

22. Tegyél meg minden tőled telhetőt!

Nem az eredmény a lényeg, hanem az, hogyan jutsz el oda.

23. Mindig mondd el az igazat, még akkor is, ha az nem egyszerű

Minél hamarabb tudják a gyerekek, hogy az igazság meghallgatása után is szeretni fogod őket – még ha az nem is egyszerű -, annál őszintébbek lesznek, ahogy felnőnek.

24. Figyelek. Mit szeretnél mondani?

Katie Hurley szerint a lányok 57%-a azt mondja, azért nem mond el bizonyos dolgokat a szüleinek, mert nem akarják, hogy azok rosszat gondoljanak róluk. Mutasd meg a gyerekeidnek, hogy igenis érdekel, amit mondani akarnak, azzal, hogy megmutatod, meg akarod hallgatni, amit meg akarnak osztani veled.

25. Nem muszáj megenni

A válogatós gyerekekkel nehéz. Ahelyett, hogy harcolnál a gyerekeiddel, hogy megegyék a zöldséget, add meg nekik a hatalmat, hogy nemet mondhassanak, és te irányítsák a dolgokat. De ne adj alternatív étkezési lehetőséget és desszertet sem helyette.

26. Boldoggá teszel

Mert mindenki azt akarja érezni, hogy számít valaki másnak.

27. Én szeretlek téged

Lehet, hogy egyszerűek, de Jennifer Wolf, szülői coach úgy véli, hogy ezeket az erőteljes szavakat nem lehet helyettesíteni.

28. Mit gondolsz, mit kellene ma tennünk?

Ha hagyod, hogy a gyerekek beleszóljanak a napi tevékenységekbe, sokat tehetsz azért, hogy ne csak néhány órán keresztül érezzék magukat elégedettnek és értékesnek.

29. Képes vagy változást elérni…

az életben, a családban és az iskolában. Amikor a gyerekek azt hallják, hogy fontosak, megerősödnek és boldogabbnak érzik magukat.

30. Igazad volt

Tudatni a gyerekkel, ha igaza volt (és talán tévedtél), az erőt ad neki.

forrás: https://tinybeans.com/things-you-should-say-to-your-kids-every-day/

Van, hogy nekünk nehéz nélkülük, nem pedig fordítva: