Q&A: A tudomány a furcsa testi reakciók mögött

A testünk nap mint nap meglehetősen furcsa és szokatlan dolgokat művel. Íme néhány kérdés és válasz, amelyből kiderül, hogy miért történnek.

Miért hallom néha a pulzust a fülemben?

A fülünkben többféle okból is érezhetünk pulzust. A fülzúgást gyakran fülcsengésként írják le, de van olyan változat, amikor az ember a fülében érzi és hallja a pulzust. Ezt pulzáló fülzúgásnak nevezik. A vérnyomás emelkedése, a hallójárat elzáródása, vagy a fülnél lévő artériák rendellenessége is okozhatja ezt az érzést. Mindez ok lehet arra, hogy beszéljünk róla az orvosunkkal.

Ha már furcsa jelenségek… miért ráncosodnak az ujjak a víztől?

Kezdetben úgy gondolták, hogy az ujjak a vízben a szövetek és a környező víz között fellépő folyadékmozgások miatt ráncosodnak. Az evolúciós szakértők bizonyítékot találtak arra, hogy ez segíthetett az embereknek abban, hogy jobban meg tudják fogni a vízben lévő tárgyakat. Azoknak akiknek az ujjaik vagy a lábujjaik idegkárosodást szenvedtek, gyakran nem lesz ilyen ráncosodó az ujjuk.

A furcsa tény a tüsszentés jelensége mögött

Miért borzongok, ha hideg van?

Azért remegsz, amikor fázol, mert így mozognak az izmaid, hogy hőt hozzanak létre. A tested mindig arra törekszik, hogy a hőmérsékletét a lehető legközelebb tartsa a 36,6 fokhoz.

Miért tüsszögnek egyesek, amikor felnéznek a napra?

Ezt hívják fotikus tüsszentési reflexnek, becenevén „naptüsszentésnek”. Az alábbi elmélet áll e reakció mögött lüktet a füledben. Ezt pulzáló fülzúgásnak nevezik. A vérnyomás emelkedése vagy a hallójárat elzáródása okozhatja, hogy hallja a pulzusát. A fülnél lévő artériák rendellenessége is okozhatja ezt az érzést. Ez ok arra, hogy beszéljen az egészségügyi ellátócsoportjával.

Miért borzongok, ha hideg van?

Azért remegsz, amikor fázol, mert így remegnek az izmaid, hogy hőt hozzanak létre. A teste mindig arra törekszik, hogy a hőmérsékletét a lehető legközelebb tartsa a 98,6 fokhoz.

Miért tüsszögnek egyesek, amikor felnéznek a napra?

Ezt hívják fotikus tüsszentési reflexnek, becenevén „naptüsszentésnek”. Íme az elmélet e reakció mögött: A látóideg, amely a fényváltozást érzékeli, közel fekszik a tüsszentést irányító trigeminális ideghez. A tipikus tüsszentést az orrban lévő irritáció okozza, amely a tüsszentést kiváltó trigeminális ideget indítja be. Amikor egy sötét szobából kilépünk az erős fénybe, a pupillák összeszűkülnek. Ezt a gyors reflexet a látóideg indítja el, és az orrban lévő irritáció érzetét keltheti, ami tüsszentést vált ki. Nem mindenkinél jelentkezik ez a reakció, és nem világos, hogy egyeseknél miért jelentkezik, míg másoknál nem.

Miért szúr az oldalam a futástól?

Az oldalszúrást a rekeszizom, a tüdőüreg és a hasüreg közötti izom irritációja okozza. A kezdő futók, illetve azok, akik fokozzák a tempót vagy a távot, hajlamosabbak az oldalszúrásra. Néha a túl gyors légzés vagy a futás előtti nem megfelelő étkezés okozza. Ha oldalszúrást kapsz, lassítsd le a tempót, nyújtsd meg a törzsizmaid, és összpontosíts a lassú, ritmikus légzésre.

Vajon miért érezzük azt a furcsa szúrást az oldalunkban néha?

Miért rángatózik véletlenszerűen a szemhéjam?

A szemhéj rángását blefarospazmusnak nevezik. Nem tudni pontosan, miért történik ez, de a fáradtság, a koffein és a stressz gyakori bűnösök. Érdemes ilyenkor a rángatózó izmot az ujjbegyeddel finoman meghúzni, hosszabb távon pedig pihenés javasolt. Általában a rángás magától elmúlik, ám, ha néhány napnál tovább tart, vagy ha nehezen nyitható a szemhéj, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni.

forrás: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/q-and-a-the-science-behind-weird-body-reactions

Ha további furcsaságokra, érdekességekre vágysz: