Mit jelentenek az álmok?

mit jelentenek az álmok, az álmok jelentése

Freud szerint az álmok a tudatos és a tudatalatti állapot közötti átvezetések. Az álmok megfejtésével rájöhetsz, mi nyomaszt legbelül, így könnyebbé válik a szorongás feloldása.

A történelem során sokan próbálták már megfejteni, mit jelentenek az álmok. A leghíresebb magyar álomgyűjtemény Krúdy Gyula Álmoskönyve.

Vajon tényleg elárul valamit rólunk az, hogy mit álmodtunk? Több modern kutatás azt állapította meg, hogy nem, ez azonban nem tántorítja el az álomfejtés híveit attól, hogy ragaszkodjanak az álláspontjukhoz.

Mit jelentek az álmok? A leggyakoribb álmok rejtett jelentése

Nézd meg, mit jelentenek a leggyakoribb álmok!

mit jelent az álom, mit jelent, ha zuhanok álmomban

Azt álmodtam, hogy zuhanok

Szinte mindenki álmodta már azt, hogy nagy magasságból lezuhan. Az a feltételezés is makacsul tartja magát, hogy ha álmodban földet érsz a zuhanás után, akkor meghalsz, de erre nincs semmi bizonyíték.

Az álombéli zuhanás azt jelenti, hogy valami nem jól megy az életedben. Azt sugallja, hogy érdemes egy korábban meghozott döntést felülbírálni, esetleg egy új irányt megfontolni.

Ha zuhanással álmodsz, valószínűleg félelmeid vannak a munkahelyeddel vagy a párkapcsolatoddal összefüggésben. A zuhanás szabadságot is jelképezhet: kifejezi a vágyadat, hogy kicsit sodródj és jobban élvezd az életet.

Azt álmodtam, hogy repülök

Repüléssel álmodni általában izgalmas és felszabadító, kivéve persze azoknak, akik rettegnek a magasságtól.

Egyrészt, ha azt álmodod, hogy repülsz, az kifejezheti a szabadság és függetlenség iránti vágyadat. Másrészt, a repülés egyfajta menekülési vágyat is szimbolizálhat. Talán szeretnél a mindennapi problémák elől elhussanni?

Azt álmodtam, hogy valaki üldöz

A legijesztőbb álmok közé tartozik, amikor egy rossz szándékú egyén – legyen bár ismerős vagy ismeretlen – azért üldöz, mert meg akar támadni. Több értelmezés szerint, ez átvitt értelemben kifejezi a menekülésünket valami nyomasztó elől, amit el akarunk kerülni, amit nem akarunk megélni.

Azt is jelentheti a menekülés, hogy a saját félelmeid vagy vágyaid üldöznek.

Az üldöző személye is számít: ha egy állat elől menekülsz, az a te saját haragodat, szenvedélyedet, egyéb zavaros érzelmeidet szimbolizálja.

Ha a hajszolód egy titokzatos személy, az utalhat egy gyermekkori vagy múltbéli rossz emlékre, traumára. Ha egy ellenkező nemű üldöz téged, talán félsz a szerelemtől egy korábbi rossz tapasztalat miatt.

Azt álmodtam, hogy meztelen vagyok

Ha egy tömegben meztelennek látod magad álmodban, azt jelentheti, hogy rejtegetsz valamit a környezeted elől – talán egy titkot vagy egy fontos információt -, de arra is utalhat, hogy félsz megmutatni a hibáidat másoknak.

Azt álmodtam, hogy kiesett egy fogam

Az álombéli fogvesztésnek több jelentése is lehet. Az egyik, hogy aggódsz a fizikai megjelenésed, a külsőd miatt. Azt is jelezheti, hogy úgy érzed, rosszat mondtál valakinek vagy hogy képtelennek tartod magad a kommunikációra.

Ha a fogunk kiesik, elveszítjük a kényelmes evés, emésztés képességét, tehát foghullással álmodni annak a képi kivetülése is lehet, hogy elveszítetted a személyes erődet valamilyen területen (például lefokoztak a munkahelyen) és az önvédelem nehezen megy számodra.

Azt álmodtam, hogy megcsal a párom

A legfrusztrálóbb álmok közé tartozik a megcsalós álom. Ébredés után talán már te is feltetted magadnak a kérdést: mi van, ha ez valóban igaz?

Ezek az álmok egyfelől erőteljesen kifejezik a megcsalástól való rettegésedet, de javarészt a párkapcsolatban felbukkanó kommunikációs nehézségeket, bizalommal kapcsolatos kételyeket szimbolizálják. Ha azt álmodod, hogy a párod megcsal, valószínűleg nem kapod meg azt a párkapcsolatodban, amit elvárnál.

Azt álmodtam, hogy vizsgázom

Ha álmodban vizsgázol, hamarosan egy próbatétel vár rád az életben, a kudarctól pedig rettegsz. A vizsga olyan szituáció, ahol szembesülünk a saját gyengeségeinkkel. Ha álmodban megbuktál a vizsgán, elkéstél vagy olyan tételt húztál, amit nem tanultál meg, annak a szimbóluma, hogy nem vagy felkészülve az előtted álló nehézségre.

halállal álmodni, mit jelent halállal álmodni

Halállal álmodtam

Mindenki álmodott már egy családtagja halálával, de esetenként akár a saját halálunkat is megálmodjuk. Ez borzasztóan nyomasztó élmény, amire te is egész biztosan még napokig borzongva gondolsz vissza.

A népszerű álommagyarázatok szerint az efféle álom az ismeretlentől való félelem vagy a változás iránti sóvárgás kivetülése. És akárcsak a halál, a változás is lehet ugyanolyan riasztó, hiszen nem tudjuk, mi van „odaát”, a változáson túl. A halált és a változást ezért az elménk egy kalap alá veszi.

A legrémisztőbb a gyermeked halálával álmodni. Ez is egy szimbólum: a félelmed szimbóluma, hiszen a kisgyermek felnő és „elveszíted” őt, legalábbis sok szülő így éli meg gyermeke felnőtté válását. A halállal álmodás ezen keresztül tehát az idő múlása feletti fájdalom képi kifejeződése is.

Te mivel álmodtál utoljára? Mondd el kommentben a cikk alatt!

Köszönöm, ha megosztod a barátaiddal is!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*