Ismerd meg a karma 12 törvényét

A karma a keleti filozófiák egyik legfontosabb fogalma. Sokszor találkozhatsz a szóval, de talán számodra sem világos, mit jelent pontosan. Ismerd meg a lényegét!

Mi a karma és honnan ered?

A hinduizmus és a buddhizmus szerint a karma egy energia, amely áthatja a minket körülvevő világot, a teljes valóságot.

Ismerd meg a Karma 12 törvényét

A karma alapgondolata szerint minden cselekedetünk visszaszáll ránk ugyanolyan formában, mint ahogyan mi elkövettük. Így, ha jót cselekszünk, jót kapunk vissza, ha pedig rosszat, akkor felénk is negatív dolgok áradnak.

A karma fő gondolata, hogy ha jót cselekszel, jót is kapsz vissza.

Ez nem azt jelenti, hogy ha kirabolsz valakit, akkor téged is ki fognak rabolni, hanem azt, hogy ugyanolyan súlyú negatív történést fogsz elszenvedni, mint amilyet okoztál. Ha mondjuk elemelnél egy kevés pénzt valakitől, a karma úgy intézné, hogy hamarosan lebetegedj és az így szerzett pénzt gyógyszerre kelljen költened.

A karma szimbóluma

a karma szimbóluma a végtelen csomó

A karma szimbóluma a végtelen csomó. A hindu és a buddhista kultúrában egyaránt találkozhatsz vele. A végtelen csomó szimbolizálja az okok és okozatok közötti folyamatos összefüggést, a karmikus ciklust, amely a végtelenségig folytatódik.

A karma típusai

Eredetileg a karmán belül három típust különböztetünk meg. Ezek:

 • Prarabdha karma: ez az ún. automatikus karma, amely rögtön a cselekvés pillanatában tapasztalható. Például, ha jót teszel valakivel, azonnal érzed az elégedettséget, a boldogságot, de ugyanilyen a lelkifurdallás is, ami a negatív cselekedeted pillanatában azonnal gyötörni kezd.
 • Sanchita karma: ez a bennünk maradó negatív és pozitív emlékeket takarja. Például, a fájdalom, hogy nem vallottál szerelmet valakinek, vagy egy boldog arc felidézése a múltból.
 • Agami karma: ez a karma jelenti a velünk megeső jó vagy rossz történéseket, amelyeket egy múltbéli, hasonló töltetű cselekedetért kapunk vissza. Például, ha egy exeddel rosszat tettél a múltban, a jelenben talán senki sem akar veled komoly kapcsolatot.
A karma típusai. Háromféle karmát ismerünk.

A karma törvényei

Nagyon fontos, hogy a karma azt sugallja: felelős vagy mindenért, amit elkövetsz az életben és minden döntést felelősséggel kell meghoznod. A filozófia teljes megértésében segít, ha áttanulmányozod a 12 törvényt:

 1. A legfőbb törvény: amit adsz, azt kapod vissza.
 2. A teremtés törvénye: az ember az élet része, az élet pedig a teremtésről szól. Az emberi lény küldetése, hogy megteremtse az életet.
 3. Az alázat törvénye: ha hálát adunk azért, amink van, azzal morálisan és értelmileg is többek leszünk. Ezzel szemben az arrogancia hitványsághoz vezet.
 4. A felelősség törvénye: felelősek vagyunk azért, ami velünk történik, a múltban elkövetett cselekedeteink alapján.
 5. A kapcsolódás törvénye: minden tett, bármilyen jelentéktelennek tűnik is, kapcsolódik a nagy egészhez és hatással van a jövőre.
 6. A fejlődés törvénye: az életünk állandó sodrás, amely változásokhoz vezet. Alkalmazkodni kell a változásokhoz és felnőni hozzájuk.
 7. A fókuszálás törvénye: az ismereteket fokról fokra szerezzük meg. Mindig arra a fokra kell koncentrálnunk, ahol épp tartunk és nem az után sóvárogni, ami még csak később következik.
 8. A nagylelkűség törvénye: ha a nagylelkűség és a tisztelet tudatállapotában élünk, azzal jobbá tesszük az életünket.
 9. A jelen törvénye: ha folyamatosan a múltra gondolunk, leromboljuk a jelenünket és a jövőnket. El kell engednünk a múltat, hogy az előttünk álló útra koncentrálhassunk.
 10. A változás törvénye: ha szükséges, a döntéseket meg kell változtatnunk annak érdekében, hogy ne ismétlődjenek meg a múltban elkövetett hibák.
 11. A türelem törvénye: lényeges, hogy a türelemből alaperényt formáljunk, mert a verejtékes munka után leszedett gyümölcs mindig édesebb.
 12. Az ihlet törvénye: minél több erőt, energiát és értéket sűrítünk egy napunkba, annál jobb eredményeket érünk el és nagyobb értéke lesz a győzelmeinknek.

Remélem, a cikk segítségével sikerült a karma lényegét megértened.

Oszd meg a barátaiddal is! Köszönöm! Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*