Így válj az időbeosztás mesterévé – 9+1 azonnali tipp

Sikeres és hatékony időbeosztás tippek

A sikeres időbeosztás számomra azt jelenti, hogy a tevékenységeimet a lehető leghatékonyabban végzem el. Ezek az időgazdálkodási tippek sokat segítettek nekem is!

#1. Először a spenótot

Kezdd a napot a számodra legnehezebb feladattal! A reggeli energiák gyorsan át fognak segíteni a teendőn, erre délután már esélyed sem lenne. El sem tudnám képzelni például, hogy a nagytakarítós napon az ablakpucolást hagyjam utoljára. Abba kell a legtöbb energiát tolni, úgyhogy mindig azzal kezdem a sort!

#2. Szakaszokban, ne maratonban gondolkodj

Senki sem képes egyszerre nyolc órát végigülni. Oszd fel a munkaidőt 45 vagy 60 perces etapokra, azokat viszont csináld végig megszakítás nélkül! Például, végezd az adminisztrációs teendőket hatvan percig úgy, hogy közben nem nézhetsz rá a telefonodra. Meg fogsz lepődni, mennyi mindent vagy képes megcsinálni, ha nem kattintgatsz el folyton a feladattól! Az időbeosztás sikeressége csak pár kattintásra van tőled, hogy úgy mondjam.

#3. Mondj nemet

Bizony, néha muszáj, mert ha mások munkáját is te végzed el, az a saját melódtól veszi el az időt. A „tudj nemet mondani” bölcs tanácsa teljesen helytálló, ha a sikeres időbeosztás a tét.

#4. Mondass határidőt

Ha valamit kérsz vagy rendelsz valakitől, ne elégedj meg azzal, hogy „majd szólok, ha készen lesz”. Sajnos ezen elúszhat a számonkérés is. Finoman, de határozottan érdeklődj, mikorra várható az eredmény. Például: „Megoldható esetleg, hogy csütörtök délelőttre készen legyen a névjegyem?” Ha nem, akkor a válaszadó már eleve határidővel reagál a kérdésre: „Nem biztos, de péntek délelőttre már meg tudom ígérni.”

#5. Selejtezd az emaileket

Ismerem azt a riasztó érzést, amikor hétfő reggel gép elé ülsz és hatvan olvasatlan levél vár. A teendők: 1. szórd ki az érdektelen leveleket; 2. a fennmaradókat olvasd el egyszer; 3. olvasás után döntsd el, mit kezdesz a benne lévő információval és azt hajtsd is végre azon melegében! Nem érdemes halogatni, aztán három nap múlva rájönni, hogy elfelejtettél válaszolni valami fontosra.

#6. Tarts tematikus napokat

Ez az egyik kedvenc időbeosztás tippem, mert nekem nagyon bevált! Nálam létezik „írónap”, „apróságok-nap”, „offline nap” például. Aznap csak olyan tevékenységekkel foglalkozom, amik beleférnek a témába. Apróságok-napon nem főzök, offline napon nem foglalkozom csip-csup teendőkkel. Így nem izgat százféle dolog egyszerre, jobban tudok koncentrálni egy adott teendőre, hatékonyabban tudom elvégezni.

#7. Delegálj

Ha van olyan tevékenység, amit más is el tud végezni helyetted, szervezd ki. Cégeknél tipikusan ilyen szokott lenni a számlázás, csomagküldés, csomagolás macerája. Családanyáknál a takarítás elemei. Már én is várom a pillanatot, amikor a fiaim porszívóznak helyettem, igaziból. 🙂 Játékból már most is megy, de az eredményt látva, inkább még nem delegálnám…

#8. Készíts jegyzeteket

Fogalmad sincs, hol csurog el az időd? Írd le egy hétig minden nap minden órában, hogy mit csinálsz! Csak őszintén! Hihetetlen dolgok szoktak kiderülni ilyenkor. Én így jöttem rá, hogy a kelleténél kicsit többször nézem a hírportálokat, és bizony még a gép előtt mélázás, mint program is becsúszott minden nap negyed órát…

#9. Egyszerre egy dolgot csinálj

Ne oszd meg a figyelmedet, mert az szétszórtsághoz és rosszabb minőségű munkához vezet. Ha egyszerre csak egy dolgot csinálsz és nincs négy-öt folyamatban lévő ügyed egyszerre, a lezárás gyorsabb és eredményesebb lesz.

+1. Nekem rengeteg hasznos időbeosztás tippet adott Pongor-Juhász Attila ‘Az időmilliomos vállalkozó’ című könyve. Mindenki talál benne használható tudást, aki folyton időzavarban szenved.

Neked vannak még a tarsolyban időgazdálkodási tippek? Szívesen látjuk hozzászólásban itt vagy a MotiWoman Facebook oldalán!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*