Fél tucat önsegítő módszer depresszió ellen

Jó, ha tudod, hogy depresszió ellen nem a gyógyszer a legjobb megoldás. Léteznek egyszerű önsegítő praktikák, amelyeket elsajátítva visszafordítható az általános rossz hangulat.

Fél tucat önsegítő módszer depresszió ellen

Vizsgáld meg, mit mondasz magadnak

A depresszióra hajlamos embereknek nagyon sok negatív gondolat kering a fejében. Magukat és másokat kritizálják, alacsony az önértékelésük, mindig a legrosszabb bekövetkeztére számítanak, általánosítanak és úgy gondolják, nincs jövőjük. Ezek az önromboló gondolatok rengeteg lehetőség kihagyására sarkallják őket, hiszen úgy gondolják, úgysem fog sikerülni semmi. Például, nem mennek el a vizsgára vagy az állásinterjúra.

Ha negatív érzelmet tapasztalsz, azt mindig egy negatív gondolat előzi meg. Ezért, ha lehangoltnak, szomorúnak érzed magad, vizsgáld meg a gondolataidat. Amikor sikerül azonosítani a negatív felhangú gondolatokat, igyekezz azokat helyettesíteni egy semlegessel vagy egy pozitívval, így megelőzheted a depresszív érzés kialakulását.

Írj hálanaplót

A hálanapló egy kis könyvecske, füzet. Jegyezz fel bele napi öt olyan dolgot, amiért hálával tartozol. Ha végképp nem jut más eszedbe, akkor legyen az, hogy nem éhezel, van hol laknod, van családod, van munkád, stb. A napló célja, hogy más szemszögből kezdd látni az életedet. Ismerd fel, mennyi jó dolgot kapsz az élettől, amiről mások csak álmodoznak.

Menj napfényre

Napfénnyel a depresszió ellen
Depresszió ellen a napfény igazi csodaszer

Ha a depressziód télen tör rád, tudd, hogy ennek valószínűleg élettani okai vannak, hiszen a napfény hiánya miatt támadnak negatív érzéseid. Ilyen időszakban csodát tehet az infraszauna, amely nagyszerű melegével és fényével felidézi benned a forró nyári napokat. Heti kétszer, ha van rá lehetőséged, járj infraszaunába!

Gondoskodj a D-vitamin pótlásról is, amit normális esetben szervezetünk a napfénytől generálva termel.

Sportolj

A tanulmányok szerint a sportnak ugyanolyan, ha nem jobb hatása van a depresszióra, mint a pszichoterápia vagy a gyógyszeres kezelés. Sportolás közben endorfint termel a szervezet, amelytől jobban érzed magad, ráadásul a testképed is pozitívan változik, nő a kitartásod és még társaság is vesz körül.

Aludj eleget

Kevés alvás mellett fáradtabb vagy, emiatt sötétebben látod az életet és a türelmed is kevesebb. Igyekezz minden nap 10 órakor ágyba kerülni.

Mozdulj ki

depresszió ellen a tánc kiváló terápiás módszer
Nincs annál jobb, mint összhangban táncolni egy másik emberrel

Azt saját magamon is tapasztalom, milyen hihetetlen terápiás hatása van a táncóráknak. A zene ritmusa, a társaság, az öröm, amit akkor érzel, amikor végre képes vagy a másikkal összehangoltan mozogni… Ha én dönthetném el, minden depressziósnak receptre írnám fel a táncot. Mindenki azt hiszi, hogy botlába van, de egy jó tanár a legsutább tanítványból is képes kihozni a maximumot. Szóval, csak bátran, keresd meg a legközelebbi tánciskolát és nincs több kifogás!

Tetszett a cikk? Oszd meg a barátaiddal is! Köszönöm!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*