Ez a kép mozog, de csak az agyad szerint

Bármennyire is úgy tűnik, ez csak rajz és nem GIF ábra. Mi az oka, hogy mozgásban látjuk?

Az ábra a Twitteren terjedt pár hónapja és azóta több változatban is felbukkant, például ezekben:

Az első mozgónak tűnő ábrákat Akiyoshi Kitaoka japán pszichológus alkotta meg, aki mozgó kígyókat varázsolt a papírra.

A titok nyitja nem csak a színek kontrasztja, hanem a szemmozgásunk is: ha az ábrát nem fix ponton nézzük, a látszólagos mozgás még feltűnőbb.

Nagyon fontos az árnyékolás a képen. A legfelső ábrán a fehér árnyékok a gömbön jobb oldalon, míg a tölcséren bal oldalon találhatók.

Hogyan tudod „megállítani” a forgást? Keress egy pontot a rajzon, ahol a fekete és a fehér keretek találkoznak és szegezd a tekintetedet erre a pontra. A kígyók esetében már nem ilyen egyszerű: ha egy korongot nézünk, attól a többit még forgásban látjuk, mert a kép a periférikus látásunkra is hat.

Mi van, ha nem látom a forgást?

Előfordulhat, hogy te az eddig taglalt mozgásból semmit sem érzékelsz. Ennek lehet az az oka, hogy a telefonodon túl kis képként jelenik meg az ábra, így a tónusok közötti kontraszt elveszik. Próbáld ki laptopon, érdemes! A másik magyarázat szerint a 35 év felettiek egy kis részénél ez a fajta érzékelés kiesik. A jelenség oka ismeretlen, de az biztos, hogy csak a forgó kígyók ábrájánál szokott jelentkezni. Ha esetleg te is ebbe a csoportba tartozol, tudnod kell, hogy ez nem jelent látásproblémát.

Köszönöm, ha megosztod!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*