Indítsd iskolába a gyerekeket szuper reggelivel

Iskolába indulsz vagy dolgozni, ezek a reggeli tippek hasznosak lehetnek

Amikor egészséges reggelivel küldöd iskolába a gyerekeket az táplálja őket, felkészíti őket a tanulásra, és megadja az alaphangot a naphoz.

Ennek ellenére a tanulmányok szerint a reggeli a nap legtöbbször kihagyott étkezése. Átlagosan az iskoláskorú gyerekek 13%-a, a 12-19 évesek 27%-a hagyja ki a reggelit, ami azt jelenti, hogy akár 12 órán keresztül nem eszik.

Amikor reggelizel, megtöröd az utolsó étkezés óta eltelt böjtöt, és a szervezeted készen áll arra, hogy energiát vegyen fel aznapra.

Mitől olyan fontos a reggeli a gyerekek számára?

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a reggeli számos előnnyel jár a gyermekek és a tanulási tapasztalataik számára.

Azok, akik reggeliznek:

  • Jelentősen magasabb pontszámot érhetnek el a teszteken.
  • Egészséges reggelizési szokást alakítanak ki, amely felnőttkorban is megmaradhat.
  • Jobb az agyműködésük, a memóriájuk, a figyelmük és az energiájuk.
  • Jobban teljesítenek fizikai feladatokban is.
  • Fokozottabb koncentrációt, éberséget, jobb hangulatot és frusztrációkezelő képességet mutatnak.
  • Hajlamosak alacsonyabb testtömeggel rendelkezni, és kevésbé küzdenek a testsúlyukkal kapcsolatos kihívásokkal az életben, mivel nem esznek egészségtelen ételeket vagy nem esznek túl sokat a nap folyamán.
Indulj iskolába ezekkel a reggeli ötletekkel

A gyerekeknek minden korosztályban rengeteg oka van arra, hogy miért hagyják ki a reggeli étkezést. Néhányan válogatósak, vagy nem szeretik a hagyományos reggeli ételeket. A tizenévesek esetleg azért hagyják ki, mert azt gondolják, hogy hízni fognak. A házi feladat, a tanórán kívüli tevékenységek és az egyéb elfoglaltságok hektikus időbeosztása miatt a diákok nem feltétlenül szánnak időt a reggelire.

A kiegyensúlyozott reggeli építőkövei

A kiegyensúlyozott reggeli három kulcsfontosságú építőelemet tartalmaz: fehérjét, egészséges zsírokat és szénhidrátokat. Ezek a tápanyagok kalóriát biztosítanak az energiához, támogatják a növekedést, valamint alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A tartósabb energiát a sovány fehérjék és zsírok adják, míg a gabonafélék, a keményítő és a gyümölcsök gyors energiaszintet biztosítanak. Mindkét típus szükséges az egészségedhez és a teljesítményedhez.

A reggelivel kapcsolatban az a jó, hogy bármilyen típusú ételt ehetsz – nem kell, hogy hagyományos reggeli ételek, például pirítós vagy szalonna és tojás legyenek.

Gondolkodj a gabonapelyhes dobozon kívül, és fontold meg ezeket is lehetőségként:

  • Maradék vega pizza vagy lasagne, hideg csirke vagy fasírt a tegnap esti vacsoráról egy teljes kiőrlésű zsemlén, egy darab gyümölccsel.
  • Tekerj össze egy reggeli burritót rántottával és sajttal egy teljes kiőrlésű tortillában, egy kis gyümölccsel.
  • Tölts meg egy teljes kiőrlésű pitát mogyoróvajjal, banánszeletekkel és mazsolával.
Iskolába indulni reggeli nélkül, nem túl jó ötlet

A reggeli tálak divatosak, lehetnek sósak vagy édesek, melegek vagy hidegek, és remek módjai a maradékok felhasználásának.

Próbáld ki ezeket a reggeli tál ötleteket:

  • Rendezz quinoát, szeletelt keménytojást vagy tofut, avokádót, apróra vágott hagymát és szőlőparadicsomot kelkáposztaágyon, és locsold meg alacsony zsírtartalmú ranch dresszinggel.
  • Kanalazz fűszerezett fekete babot egy tálba, adj hozzá apróra vágott paradicsomot és zöldhagymát, és szórjd meg reszelt sajttal. Tálald teljes kiőrlésű tortillával.
  • A maradék sült édesburgonya tetejére apróra vágott paradicsomot, buggyantott tojást és egy csipetnyi pirospaprikapelyhet vagy csípős szószt is tehetsz.

Hagyományosabb reggeli lehetőségek lehetnek:

  • Granola friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, görög joghurttal körítve.
  • Régimódi zab egy kis fahéjjal, dióval és almával. A zabpehely egy előre elkészíthető változata az éjszakai zab.
  • Keverj össze egy turmixot tejjel, görög joghurttal, friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, lenmaggal vagy avokádó darabkákkal. Tápláló bónuszként adj hozzá egy kis karfiolt, hogy extra krémes legyen.
  • Teljes kiőrlésű pirítós mogyoróvajjal megkenve, banánnal megspékelve.

Akár a gyerekeidet készíted fel egy sikeres iskolai napra, akár egy újabb zsúfolt munkanapra készülsz, vagy akár csak teendőket intézel, az egészséges reggeli kulcsfontosságú.

Próbáld ki ezt a receptet a következő reggelihez:

Fahéjas narancsos bundáskenyér

10 szeletethez:

10 szelet teljes kiőrlésű kenyér

8 tojás

1 csésze narancslé

1 csésze sovány tej

2 evőkanál barna cukor

2 teáskanál vaníliakivonat

1 teáskanál őrölt fahéj

Egy kenyérsütőformát enyhén kenj be sütőspray-vel. Tépkedjük a kenyeret darabokra, és tegyük a tepsibe. Egy közepes tálban keverd össze a tojásokat, a gyümölcslevet, a tejet, a barna cukrot, a vaníliát valamint a fahéjat. Keverd össze jól. Öntsd a tojásos keveréket a kenyérre, fedd le fóliával, és egy éjszakára tedd a hűtőbe.

Melegítsd fel a sütőt 350 F-ra. Cseréld ki a fóliát rajta alufóliára. Süssük 30 percig. Vedd le a fóliát, és süsd még 10-15 percig, vagy amíg a teteje enyhén megbarnul.

Tápérték egy szeletre vetítve: 182 kalória, 6 gramm összes zsír, 303 milligramm nátrium, 24 gramm összes szénhidrát, 2 gramm rost, 8 gramm cukor, 9 gramm fehérje.

forrás: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/fuel-the-school-day-with-an-a-plus-breakfast

Ezekkel az élelmiszerekkel nem lőhetsz mellé: