„Illat-séta” a jobb közérzetért

Az illat-séta segíthet a jobb közérzet elérésében

Az illat-séta olcsó, egyszerű és könnyű módja a mozgásnak és a mentális kikapcsolódásnak egyaránt. Kezdd el még ma!

A séta az egyik legjobb mozgásforma, amit bármely életkorban végezhetsz: alacsony terhelésű, és egy megbízható tornacipőn kívül nem igényel semmilyen felszerelést, ráadásul bónuszként a szabadba juttat, hogy felfedezd a körülötted lévő világot. De míg a környéken sétálva általában a látnivalókra, a hangokra és az időjárásra figyelsz, a terapeuták szerint meg kell állnod, és meg kell szagolnod a rózsákat – illetve minden mást is körülötted. Valójában egy „illat-séta” feldobhatja a hangulatodat és csökkentheti a stressz-szintedet. 

Mi az az „illat-séta”?

Nagyjából pontosan az, aminek hangzik – egy séta, ahol a világ illataival foglalkozol.

„Az illat-séta a szaglás érzékére összpontosító élmény” – mondja Carla Marie Manly klinikai pszichológus, a Joy from Fear című könyv szerzője. „Amikor a figyelmünket egy adott érzékszervi inputra, például a környezetünkben lévő szagokra fordítjuk, természetes módon a jelenre összpontosítunk, nem pedig a múltra vagy a jövőre. Az illat-séta élménye lehetővé teszi számunkra, hogy elszakadjunk a száguldó, elfoglalt elménktől, és a környezetünkben lévő különböző illatokra összpontosítsunk.”

Bárhol tehetünk egy ilyen sétát, de a lényeg, hogy ne csak arra koncentráljunk, hogy eljussunk A-ból B pontba.

Az illat-séta a gyaloglás terápiás formája

„A lényeg, hogy magunkba szívjuk a környezetünket” – magyarázza Abbey Sangmeister, elismert klinikai szupervizor, vállalkozó, pszichoterapeuta és burnout coach. „Gyakran nem is figyelünk arra az útra, amin járunk, csak a célhoz igyekszünk eljutni. A szaglásos séták arra ösztönöznek, hogy lassítsunk és legyen célunk ebben a lassú, türelmes sétában”.

Séta önmagunkba

Ez a meditáció jótékony egy formája is lehet. Ha nehezen megy a hagyományos meditáció, egy illat-séta a gyakorlat aktív formájaként szolgálhat, és segíthet elérni a tudatosság állapotát.

„Sokan azt gondolják a meditáció arról szól, hogy csendben kell ülni és elhallgattatni az elménket. Ez a meditáció régimódi, hollywoodi változata. Én arra tanítom az ügyfeleimet, hogy a gyakorlatot használják meditációra” – mondja Matthew Schubert, mentálhigiénés tanácsadó. „Egy illat-séta tökéletes példa erre. Menj ki a szabadba, mozogj, légy jelen a pillanatban, és szagold meg a rózsákat!”

Sőt, Manly azt mondja, az illat-séta során a jelen pillanatra összpontosítva a stresszt és a szorongást is csökkentheted.

„Amikor elmerülünk abban, hogy észrevegyünk egy adott érzékszervi inputot – például a körülöttünk szállingózó illatokat – a fókuszunk természetesen elterelődik az élet stresszorairól és kihívásairól” – állítja. „A gyaloglásnak önmagában is vannak hangulatjavító hatásai, azonban néhány jótékony aspektus elveszhet, ha nem kívánt gondolatok vagy zavaró háttérzajok vonják el a figyelmünket. Ha sétáinkat kiegészítjük a tudatosság komponensével – például azzal, hogy szándékosan észrevesszük a levegőben lévő illatokat -, az élmény magával ragadó jellege nagyon jótékony hatással lehet a fizikai, mentális és érzelmi egészségre.

A biológia is szerepet játszik

Olivia Dreizen Howell klinikai hipnoterapeuta és okleveles life coach szerint a tudatalattinkat befolyásolják az illatok, ami a szaglórendszer és az agy limbikus rendszere közötti kapcsolatnak köszönhető. Tehát egy mély lélegzetvétel a körülötted lévő levegőből sokkal hasznosabb, mint gondolnád.

„A szaglórendszer, más néven a szaglás és az illatok internalizálásának módja, nagyban hozzájárul ahhoz, ahogy a tudatalattink létrehozza a világ belső reprezentációját. Emlékeinket, viselkedésünket, döntéshozatalunkat mind befolyásolják a körülöttünk lévő illatok!”. Howell elmagyarázza: „mivel agyunk egyszerre csak bizonyos mennyiségű információt képes feldolgozni, fontos, hogy gondosan megválasszuk, mely információkat dolgozzuk fel. Ezért olyan fontosak az illat-séták az elménk, a testünk és a lelkünk számára. A szagok, bár nem vesszük észre, a tudatalattinkban internalizálódnak, és ez valójában hatással van arra, ahogyan viselkedünk, cselekszünk és érzünk.”

Howell megjegyzi, hogy ez a kapcsolat lehet az oka annak, hogy „biztonságban és szeretve” érezzük magunkat, amikor valami megnyugtató illatot szívunk be, például frissen sült süteményt.

Merülj el a körülötted lévő illatokban egy séta során

Íme néhány tipp, hogyan indulj illat-sétára

Ha készen állsz arra, hogy magadévá tedd a dolog előnyeit, először is kezdd azzal, hogy kimész a szabadba. Sangmeister megjegyzi, hogy nem kell zöldebb legelők felé venned az irányt ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki az élményből, bárhol sétálhatsz, legyen az a tengerpart, a város vagy az erdő. A séta ráadásul olyan rövid vagy hosszú lehet, ahogy csak szeretnéd.

Manly szerint, ha már kint vagy, érdemes ráhangolódni a környezetedre. Esetleg hagyd ki a zenét vagy a podcastokat, hogy igazán a körülötted lévő illatokra koncentrálhass.

„Séta közben képzeld el, hogy becsukod a szemed és a füled – ez lehetővé teszi, hogy a szaglására koncentrálj, miközben észreveszed a levegőben lévő illatokat” – mondja. „Eleinte lehet, hogy a szaglásod kissé tompa lesz, ám minél többet gyakorlod a körülötted lévő illatokra való ráhangolódást, annál inkább felfedezed majd azok hihetetlen változatosságát, amelyek csak arra várnak, hogy észrevedd őket.”

Az is lehet, hogy az illatok keveredését tapasztalod – beleértve a kissé kellemetlenszagokkal is -, de ne feledd, ez mind az élmény része.

„Bár remélhetjük, hogy csak kellemes virágillatokkal vagy zamatos ételillatokkal találkozunk, nyissuk meg magunkat arra, hogy észrevegyük és ítélkezés nélkül értékeljük a nem annyira kellemes behatásokat is” – javasolja Manly. „Minél jobban elmerülsz az illat-séta élményében, annál jobban fogod élvezni az érzékszerveid és a körülötted lévő világ ajándékát.”

forrás: https://bestlifeonline.com/smell-walk/

Ha további segítségre lenne szükséged a témában: