20 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Courteney Cox színésznőről

A csodás Courteney Cox
forrás: Wallpaper Flare

Courteney Cox a 90-es években a Jóbarátokkal vált ismertté, de azóta sikerült megmutatnia, hogy a kultikus szerepen túl is remek színésznő.

20. Courteney Cox egy “brummie”… mondhatni

1964. június 15-én született Courteney Bass Coxként az alabamai Birminghamben. A család azonban nem sokáig maradt itt, helyette, Mountain Brookba költöztek, ahol Courteney felnőtt – a hely ma is az egyik leggazdagabb hely az egész államban. Édesapja üzletember volt, édesanyja pedig háztartásbeli, bár a pár elvált, amikor Courteney még fiatal volt.

19. Egy Bruce Springsteen klipben ért el áttörést

Bruce Springsteen Dancing in the Dark című dalához készült klipjében tűnt fel, mint egy meglepett lány, akit a rajongó tömegből rángatnak ki. A klipben nyújtott szerepéért összesen 350 dollárt kapott. Springsteen azt az utasítást kapta, hogy Courtney Cox arcát válassza ki a tömegből, bár ő azt feltételezte, hogy rajongó, csak a forgatás után derült ki számára, hogy a lány valójában profi színésznő. A videó népszerűnek bizonyult, sőt 1985-ben elnyerte az MTV Video Awards legjobb színpadi előadásnak járó díját is

Hatvanévesen is gyönyörű a Jóbarátok Monicája, Courteney Cox
(Forrás: https://yesofcorsa.com/courteney-cox/)

18. Mozgása egy híres táncot ihletett

Ha Carltonra gondolsz a Kaliforniába jöttemből, valószínűleg az ikonikus ‘Carlton tánc’ jut eszedbe. Ez a tánc annyira vicces és random, hogy csakis helyben lehetett kitalálni, nem igaz? Tévedés! A koreográfiát valójában – legalábbis részben – Courteney Cox és a Springsteen klipjében bemutatott tánca ihlette.

17. Az FBI-nak is dolgozott

A 80-as évek elején Courteney Cox az F.B.I.-nak dolgozott – igaz, nem a nyomozóirodának, hanem a Frontier Booking Internationalnek. Ez egy New York-i koncertfoglaló ügynökség, amely akkoriban nagyon sikeres volt a maga területén.

16. Visszautasította a lehetőséget, hogy Rachel szerepét játssza.

A Jóbarátokat lehetetlen máshogy elképzelni, és azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy Courteney Cox tökéletes választás volt Monica Geller szerepére. Ám a meghallgatását követően Coxnak eredetileg Rachel szerepére ajánlottak lehetőséget, de jobban tetszett neki Monica karaktere, mivel elmondása szerint „nagyon hasonlít rá”. Ő is bevallottan rendmániás, bár Courteney Cox állítja, hogy a való életben sokkal kevésbé versengő, mint a képernyőn látható alteregója.

15. Ő volt az első, aki a televízióban kimondta, hogy „menstruáció”

Courteney Cox tévétörténelmet írt, és komoly tabut döntött meg, amikor 1985-ben egy Tampax reklámban szerepelt. Ő lett az első ember, aki kimondta a „menstruáció” szót az amerikai televízióban. Cox, aki egy meglehetősen hízelgő spandexet visel, komolyan néz a kamerába, és kijelenti: „tisztábbnak érezni magunkat kényelmesebb. Valójában megváltoztathatja az érzéseidet a menstruációddal kapcsolatban’. Nos, nem téved. Eddig a pontig a ‘menstruáció’ kifejezést számos eufemizmussal álcázták, de azelőtt ezt kimondani skandallum lett volna!

14. Van egy drága, de jövedelmező hobbija

Mindenki szereti, ha van egy hobbija, de Cox életének egyik nagy szenvedélye sok befektetést igényel, és valószínűleg több időt is emészt fel, mint másoké. A színésznő szeret házakat vásárolni, felújítani és korszerűsíteni, majd nyereséggel továbbértékesíteni, más néven házakat flipelni. Úgy tűnik a színésznő ebben is elég tehetséges, ráadásul arról híres, hogy klasszikus építészeti darabokat vásárol meg, és modern stílusban alakítja át őket. Talán a szenvedélye a vérében van, édesapja ugyanis építési vállalkozó volt.

13. Jennifer Aniston a lánya keresztanyja 

Egyik legközelebbi barátnője a Jóbarátok másik sztárja, Jennifer Aniston, aki a 2004 júniusában született kislányának, Coconak a keresztanyja is. Coxot és Anistont is jelölték az Arany Razzie-díjra, így van még valami közös bennük! A páros gyakran találkozik ebédre, és sokszor posztolják a közösségi médiában a “bizonyítékokat”, hogy mindenki láthassa.

12. Eredetileg túl szépnek tartották ahhoz, hogy Gale Weathers-t játssza a Sikolyban

Cox első körben nem kapta meg a szerepet, mivel a film producerei nem látták Coxot elég rossznak. Ez abból fakadt, hogy sokáig csak a „kedves lányt” vélték felfedezni benne. Úgy tűnik azonban, hogy Monicához hasonlóan ő  sem adja fel egykönnyen, a színésznő addig üldözte a film producereit, amíg végül engedtek, és neki adták Gale Weathers szerepét.

11. 1995-ben a Playboy “Legdögösebb csaj” címét kapta meg

Az évek során Coxot sokszor elismerték természetes szépségéért, sőt egyesek a legvonzóbb jóbarátnak tartják (bocsi, Jen). Emellett az a hatalmas megtiszteltetés érte, hogy 1995-ben a Playboy magazin a „Legdögösebb csaj” címet adományozta neki, 2002-ben pedig ő lett a 18. legszexibb nő a világon. 

10. Az egész stábot névváltoztatásra inspirálta

Cox 1999-ben ment hozzá színésztársához, David Arquette-hez a San Franciscó-i Grace székesegyházban. Néhány hónappal később nyilvánosan bejelentették, hogy az új neve Cortney Cox Arquette. Ennek megünneplésére a Jóbarátok szereplői és stábja is Arquette-tel egészítette ki saját nevét az évadnyitó epizód stáblistáján. Ez egy fergeteges, sőt megható tisztelgés volt kolléganőjük előtt, a névváltoztatás azonban nem volt tartós. A pár 2010 októberében bejelentette különválását, Arquette pedig 2012 júniusában beadta a válókeresetet. 

9. Kompromisszumot kötött a lánya nevével kapcsolatban

Lánya, Coco 2004 júniusában született, így anya és lánya is júniusban ünnepli a születésnapját. Coco a nevét édesapja, David Arquette és Cox kompromisszumának eredményeként kapta. Courteney láthatóan élénken érdeklődött a névadási szokások iránt. Déli gyökereinek hagyományaihoz híven eredetileg Courteney Coxnak szerette volna nevezni a lányát, mert volt az édesanyja neve, és nyilván a sajátja is. Arquette azonban félig zsidó, és a zsidó tradíciókkal ellentétes, ha egy gyermeket élő személyről neveznek el. Cox barátai, gyerekkorában Coco mamának hívták az édesanyját, ezért a pár úgy döntött, hogy Cox édesanyja tiszteletére ezt a nevet adják a kicsinek.

8. Courteney Cox a férjét is a Jóbarátok forgatásán ismerte meg

Arquette-tel akkor találkozott először, amikor több mint 20 évvel ezelőtt vendégszerepelt a sorozat harmadik évadának egyik epizódjában. Egy zaklatót alakított, aki tévedésből Phoebe-t követi, mert azt hiszie, hogy az ikertestvére, Ursula. Ez volt az első alkalom, hogy David Arquette-tel együtt láthattuk Courteney-t a tévében. Azonban akkoriban még alig érintkeztek egymással, és a pár végül azután jött össze, hogy az ikonikus Sikoly-filmek forgatásán is együtt dolgoztak.

7. Közreműködött Natalie Holloway eltűnésének ügyében

Natalie egy amerikai tinédzser volt, aki látszólag köddé vált, miközben egy osztálykiránduláson volt Arubán. Holloway a Mountain Brook Gimnáziumba járt, ugyanoda, ahová Cox is. Ő és férje hozzá akartak járulni a keresési erőfeszítésekhez, és előálltak egy hírességek által szervezett adománygyűjtés ötletével. A celebek adományai özönlöttek, többek között egy egész asztalnyi tárgyat adományoztak a Jóbarátok szereplői is. Sajnos Hollowayt sosem találták meg, azóta jogilag is elhunytnak nyilvánították.6. Hátat fordított a szépészeti műtéteknek

6. Szélsőséges a viszonya a szépészeti beavatkozásokkal

Mint sok hollywoodi nő, ő is küzdött az öregedéssel és a beindult folyamatok leküzdésére a botoxhoz fordult. Egy ideje azonban eltávolíttatta az említett töltőanyagokat, hogy „jobban önmagának érezhesse magát”. Ő lett a L’Oreal Paris Owning It kampányának új arca. Ez arra inspirálta, hogy gyakorolja, amit “prédikál”, és megtanulja elfogadni az öregedést.

Courteney Cox mindehogy szép, és ezt ma már ő is tudja
(forrás: PHOTO: Gallo Images/Getty Images)

5. Terhes volt a Jóbarátok utolsó évadában

Cox terhessége idején Monica és Chandler éppen ikreket fogadott örökbe. Courteney bő ingeket és kabátokat viselt, és nagyrészt mellkastól felfelé filmezték, hogy megpróbálják elrejteni domborodó hasát. Ez azonban nem mindig sikerült, és néhány jelenetben valóban látszik a pocakja körvonala a pólóján keresztül.

4. Ő volt az igazi Monica Geller

Oké, szóval Monica megszállott tisztaságáról és neurotikus természetéről ismert, ami talán nem a leghízelgőbb tulajdonság. Cox azonban elismerte, hogy személyisége kísértetiesen hasonlít sorozatbéli személyiségére. Állítólag a sztárnak volt mindig a legtisztább öltözője az egész Jóbarátok stábból, és még a többiekét is kitakarította, ha azok túl rendetlenek voltak. A forgatáson is folyamatosan rendet rakott, ami nem volt könnyű feladat. A széria alkotója, Martha Kauffman megjegyezte, hogy „imádnivaló, intelligens és igazán összeszedett” volt.

3. Évekig küzdött a teherbeesésért

Nemrég bátran megnyílt a termékenységgel folytatott küzdelmeiről. A színésznőnek számos vetélése volt, mielőtt végül 40 évesen életet adott kislányának. Ő és férje pont úgy küzdöttek a dologgal, ahogy Monica és Chandler, akik végül ikreket fogadtak örökbe. Ez idő alatt Coxnak a forgatáson meg kellett nevettetnie az embereket, amit hihetetlenül nagy kihívásnak talált. Ezt megleőzően ráadásul éppen azokban a napokban is elvetélt, hogy Rachel megszülte volna Emmát forgatáson.

2. Courteney Cox együtt járt a Snow Patrol gitárosával

Cox 2013-ban ismerkedett meg Johnny McDaiddel, és a pár alig egy évvel később be is jelentette az eljegyzésüket. Azonban 2019-ben kiderült, hogy már nem járnak jegyben, bár még mindig kapcsolatban vannak. McDaid a Snow Patrol gitárosa és billentyűse, valamint háttérvokálokat is biztosít a zenekarnak. A férfi londoni háza és Courteney malibui otthona között osztják meg idejüket.

1. Ő rendezte a Kodaline egyik klipjét

Nagy rajongója volt a Kodaline együttesnek, és említett párja, Johnny McDaid révén ismerkedett meg velük. “Amikor Johnny először játszotta nekem a Love Will Set You Free-t, el voltam ájulva” – magyarázta a színésznő. Azután döntött úgy, hogy a számhoz készült videoklipet ő akarja rendezni, miután együtt lógott a bandával, mert úgy érezte, hogy képes lesz megmutatni, kik ők, mint egyéniségek.

forrás: https://www.eightieskids.com/20-things-you-probably-didnt-know-about-courteney-cox/

További pozitív gondolatok: