13 elképesztő hely a világon, amit szinte senki sem ismer

Fehér templom Thaiföld
Tajvan szivárvány falu

Minden városnak megvan a maga turistalátványossága: híres templomok, várak, terek. Az itt következő csodákat azonban nem valószínű, hogy láthattad eddig valahol!

13 elképesztő hely a világon, amit szinte senki sem ismer

Nr.1. Szivárvány-falu, Tajvan

A falu neve eredetileg Taichung. Egy ott élő 86 éves művész túl sivárnak találta a település színeit, ezért elhatározta, hogy a házakat és az utcákat az utolsó négyzetcentiméterig csodás színekkel, figurákkal díszíti. A tajvani folklór színe-java jelenik meg a falu minden házán.

Tajvan szivárvány falu

Nr. 2. Kagyló-barlang, Nagy-Britannia

A ködös Albion legnagyobb rejtélyei közé tartozik ez a kagylókkal kirakott barlang, hiszen senki sem tudja, hogy kik, mikor és miért alkották. A találgatások szerint ókori pogány szentély lehetett, míg mások egy titokzatos közösség szent helyeként emlegetik. A legvadabb elmélet egyenesen a boszorkányok művét látja benne. Ami biztos, hogy a mintegy 5 millió kagylóból álló díszítés hatalmas munkát igényelhetett! Felfedezése teljesen véletlenül történt: egy földműves a kacsáinak akart úsztatót ásni, amikor rábukkant a bejáratra.

Nagy-Britannia kagyló barlang

Nr. 3. Quinta da Regaleira palota, Portugália

Sintra városában található ez a különleges építmény, amely barlangokat és kutakat rejt. Legérdekesebb pontja a 27 méter mély kút, oldala spirál alakban fut lefelé és telis-tele van mohával. A legenda szerint a szabadkőművesek itt végezték hajdanán a beavatási szertartást, a spirál kilenc fordulója pedig a pokol kilenc tornácát szimbolizálta.

Portugália Quinta de regeira barlang

Nr. 4. „Vidám temető”, Románia

A romániai Sapantza faluja rejti a világ egyik legkülönlegesebb temetőjét. Az elhunytat karikatúra-szerű rajzokkal  és vicces versekkel idézik fel a sírkövek, ráadásul a fejfák a kék csodás árnyalataiban pompáznak.

Románia vidám temető, színes temető

Nr. 5. Gyökérhidak, India

Az indiai Cherrapunji települése a világ egyik legnagyobb páratartalmú helye. Nem csoda hát, hogy a növényzet erős és szívós. Ezt használták ki a helyiek, amikor a folyó felett indákból és légzőgyökerekből fontak hidakat. Ahogy a fa növekszik, a hidak is egyre masszívabbá válnak.

Indiai gyökérhidak

Nr. 6. Damanhur földalatti templomai, Olaszország

Torinó közelében található a kis szellemi közösség, Damanhur székhelye. A nyolcvanas években a lelkes tagok templomot szerettek volna építeni, de tartottak attól, hogy a helyi hatóságoktól nem kapnak engedélyt. Így gondoltak egy merészet és a föld alá építették szentélyüket, amely tele van misztikus, színpompás festményekkel és gazdagon faragott oszlopokkal.

Földalatti templom

Nr. 7. Luray barlangok, USA

Virginia állam büszkélkedhet a világ egyik legkülönlegesebb orgonájával: sípjait egytől egyig cseppkőből faragták. Az ötlet egy matematikus fejéből pattant ki, aki 1957-ben látogatta meg Luray barlangját és észrevette, milyen tökéletesen viszi a hangot a cseppkő.

Nr. 8. Fehér Templom, Thaiföld

A szinte földöntúli szépségű Wat Rong Khun templom, amit a helyiek csak Fehér Templom néven emlegetnek, Chiang Rai város közelében található. Az épület csupán néhány évtizede, 1997-ben készült el és az odavezető út szimbolizálja a pokolból a mennybe vezető utat.

Fehér templom Thaiföld

Nr. 9. Paronella park, Ausztrália

A különleges kert még az 1930-as években épült, ám néhány évtized után erős pusztulásnak indult. Újrafelfedezése az ezredfordulóra esik, amikor a felújítás mellett döntöttek. A park elképesztő miliőjét az adja, hogy a gyönyörűen rendben tartott gyep és a csodás szökőkutak mellett a mohát nem takarították le az épületekről, kőhidakról.

Paronella park Ausztrália

Nr. 10. Carhenge, USA

Nebraska államban egy férfi különös emlékművet állított édesapjának: összerakta az angliai Stonehenge pontos mását, de autókból! A veterán autókat kőszínűre festette, hogy senkinek se legyen kétsége az ötlet eredete felől.

Carhenge USA

Nr. 11. Stockholm metróállomásai

A stockholmi metróállomások mind egyedi tervezésűek, szemkápráztatók és lenyűgözők. Az egyik állomásnál egy óriás cipői lógnak a mennyezetről, a másiknál a szivárvány minden színében tündökölnek a falak. Több állomás nyitott művészeti galériaként is funkcionál, ezért a világ leghosszabb galériájának tekintik.

Stockholm metró

Nr. 12. Anti-Disneyland, Nagy-Britannia

Ez az a Disney-park, ahová inkább kisgyermekek nélkül érdemes ellátogatni. A modern kori ember minden kiábrándultsága testet öltött itt: minden szobor és installáció a szirupos mesevilág szöges ellentétét tárja elénk. A fenti kép nem hibás: így néz ki Ariel szobra a parkban. Van itt halott Hamupipőkét hordozó hintó, vagy egy ülő nő szobra, akit épp megtámadnak a galambok.

Anti-Disneyland

Nr. 13. David Beckham-templom, Bangkok

A templom „becsületes” neve Wat Pariwas, mégis a bizarr szobrairól híres. A David Beckhamről mintázott szobor csak a jéghegy csúcsa: találkozhatsz itt Pikachu, Popeye, Superman vagy Albert Einstein másával is.

David Beckham templom

Ha tetszett, oszd meg te is! Köszönöm szépen!

Instagram oldalamon motiváló idézeteket találsz. Kövess te is!

Facebook oldalamon érdekes történeteket, frappáns és vicces idézeteket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*