Elhagyta a felesége, körbeutazta a világot

Ian bálnával úszik

A 44 éves Ian Usher az átlagos ausztrál állampolgárok nyugodt és unalmas életét élte, mígnem a felesége elhagyta egy másik férfiért. Ami ezután történt vele, ahhoz másnak három élet is kevés lenne.

 

Ian szőnyegárusként dolgozott az ausztriai Perth-ben, ahová hat évvel azelőtt költöztek az Egyesült Királyságból. Minden jól alakult, ám egy nap az asszony lelépett egy másik férfival, Ian pedig ottmaradt az üres házban, egyedül.

Két év mély depresszió után a férfi elhatározta, hogy összeszedi magát, mégpedig drasztikus módszerekkel. Feltette az Ebay-re a lakását mindösszesen 1 dolláros kikiáltási árral. A lakáshoz tartozott Ian minden személyes tárgya, az autója, a motorbiciklije is. Ezután kilépett az állásából és írt egy 100 pontból álló bakancslistát, amit a lakásáért kapott pénzből fog megvalósítani. Mindezzel egyidőben blogot indított, ahová kiírta magából a tapasztalatait, érzéseit.

Ian szokatlan ötletét hamar felkapta a média és néhány héten belül afféle helyi celebbé nőtte ki magát. Az újságoknak elmondta: az a célja, hogy mindentől megszabaduljon, ami a volt feleségére emlékezteti. Az árverés nagy publicitást kapott, de a vevőjelölt, aki az Ebay-en megnyerte a licitet, végül visszalépett, így egy ingatlanirodán keresztül értékesítette a lakását, személyes holmijait pedig egy barátja garázsába szállította megőrzésre.

Célkitűzése az volt, hogy a 100 pontos listát 100 hét alatt teljesíti, az utazós céloknál pedig mindössze egy útlevelet és egy pénztárcát visz magával.

Ian és Richard Branson

Utazásai során Ian elképesztő kalandokat élt át és hihetetlen emberekkel hozta össze a sors. Sikerült példaképével, Richard Bransonnal is találkoznia. A világhírű vállalkozónak Ian elmesélte kettős célját: a bakancslistán kívül jótékonysági okokból is kezdett utazgatni. Branson egy jelentős összeggel hozzájárult Ian céljának megvalósulásához, ami nem más, mint egy rákosokat segítő alapítvány anyagi támogatása. Ian az utazásai során készített képek eladásából gyűjtött az alapítvány javára.

Ian beutazta mind az öt kontinenst, több mint 30 országba látogatott el. Mindenhol talált olyan vendégszerető embert, akinek ingyen alhatott és ehetett az otthonában, és akik segítettek valóra váltani Ian extrém álmait.

Bungee jumping a hídról

Ian bungee jumpingolt egy hídról, búvárkodott és ugrott ejtőernyővel, utazott repülőgép szárnyán, vezetett repülőt és helikoptert, raftingolt egy sebes sodrású hegyi folyón, aludt szellemjárta házban, megmászott egy aktív vulkánt, futott a bikák elől Pamplonában, gurított sajtot Nagy-Britannia híres versenyén és a Mount Everestet is látta egész közelről, bár nem érezte magát elég felkészültnek a megmászásához.

Ahogy szép lassan megszabadult múltjának darabjaitól a garázsban lévő tárgyak eladásával, Ian a saját testén lévő emlékeket is kitörölte. Kiszedette például azt a nyelvpiercinget, amit fiatalkora óta hordott és átvarratta a régi tetoválását is. A rengeteg sportos tevékenységnek hála, teste is megváltozott: vékonyabb és erősebb lett.

Tetoválás csere
Tetoválás csere

A kalandok sora nem ért véget: volt, hogy cápákkal úszott a nyílt tengeren, egyik legnagyobb álma pedig a bálnák megfigyelése, amit Japán partjainál abszolvált is.

Ian bálnával úszik
Ian bálnával úszik

Ian, amikor csak tudott, segített másoknak. Egyik karácsony este például ételosztásban vett részt önkéntes alapon.

Az utazásokon felül persze voltak más tételek is azon a bizonyos bakancslistán. Ian megtanult franciául és spanyolul, valamint egykerekű biciklivel közlekedni.

Észak-amerikai útja során megismerte Moe-t és két gyermekét, a barátságból pedig szerelem lett. Ian úgy döntött, lehorgonyoz újdonsült családja mellett a kis kanadai faluban, Whitehorse-ban. A megnyugvás időszakában könyvet írt lelki kálváriájáról és kalandos utazásairól, ’A life sold’ (Egy eladott élet) címmel. A könyvnek hatalmas sikere lett, olyannyira, hogy a Disney megvásárolta tőle a megfilmesítés jogait.

Ian és új családja
Ian és új családja

Ian, immár vagyonos emberként, melegebb éghajlatra vágyott, így vett egy pici szigetet a Karib-tengeren, Panama közelében. Az ott épített házikóban élt a család, az együttélés azonban idővel sok konfliktust szült. Moe és a gyerekek visszaköltöztek a hazájukba.

Ian szigete a Karib-tengeren
Ian szigete a Karib-tengeren

Ian egy ideig igazi remeteként élt a szigetén, ám nem maradt sokáig egyedül. Jelentkezett egy régi barátja még a brit időkből, aki lelki segítségnyújtás céljából pár hétre meglátogatta a férfit. A látogatás remekül sikerült. Vanessa immár Ian párja. Úgy döntöttek, eladják a szigetet és világkörüli útra indulnak.

Ian és párja, Vanessa
Ian és párja, Vanessa

A páros hozzászokott, hogy nincs saját otthona, ugyanakkor egyre több barátjuk kérte meg őket, hogy vigyázzanak a háziállataikra, amíg ők nyaralnak. Rájöttek, hogy ebből a tevékenységből akár megélhetést is faraghatnak. Jelenleg hivatásos állatgondozók, akik a világ minden táján vállalnak háziállat megőrzést, amíg a gazdik vakációjukat töltik.

Ian, Vanessa és a koala
Ian, Vanessa és a koala

Képek forrása: https://www.ianusher.com/

Ian sikerrel jött ki a depresszióból és olyan életet teremtett magának, amit mi csak ámulva olvasunk a számítógép előtt. Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod a történetét a barátaiddal is!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*