Jaj, szegény fejem! Tippek a fejfájás enyhítésére

A fejfájás enyhítésének első lépése, hogy felismerd az okát

A fejfájás több típusa is ismert, ezek felismerése lehet az első lépés a hatékony kezeléshez. Emellett a jó egészségügyi szokások is fontosak.

Ismerd fel a fejfájás típusát

Ugyanis nem mindegyik egyforma. Fontos azonosítani a típusát, hogy kiválaszthassuk a megfelelő kezelést, és esetleg megelőzzük a kín visszatérését a jövőben.

A leggyakoribb típusok a következők:

Feszültség

Ez a leggyakoribb típus és általában tompa fájdalmat okoz. A homlokon, illetve a fej oldalán és hátulján feszülő vagy nyomó érzéssel járhat. Stressz, nyakfájás, kihagyott étkezés, dehidratáltság és egyéb tényezők okozhatják.

A fejfájás egyik egyre gyakoribb oka a túlzott képernyőidő

Migrén

Ez a típus erős, lüktető fájdalommal jár, általában a fej egyik oldalán. Gyakran kíséri hányinger, hányás vagy fokozott fény- és hangérzékenység. A fájdalom rosszabbodhat fokozott aktivitással. Kezelés nélkül a migrén akár három napig is eltarthat.

Cluster

Ezek a súlyos fejfájások ritkák, de hetekig is eltarthatnak. A fájdalom gyakran az egyik szem vagy a fej egyik oldala körül összpontosul. A klaszteres fejfájás gyorsan kezdődik, és percek alatt eléri a maximális intenzitást. Ezután egy időre – hónapokra vagy akár évekre – megszűnhet, mielőtt újra jelentkezne.

Lehet, hogy neked egy kevésbé gyakori fejfájástípusod van, komoly vagy visszatérő probléma esetén fontos szakember segítségével meggyőződnöd róla, hogy a te fájdalmadat nem más betegség vagy egy mögöttes egészségügyi állapot okozza-e.

Kezelések

A fejfájás kezelésére nincs egységes, mindenre alkalmazható módszer, mivel minden típushoz más-más megközelítések társulhatnak, és minden ember másképp reagál. Némi kísérletezésbe kerülhet, hogy kiderüljön, mi válik be neked a leginkább. Lehetségek megoldások:

  • A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók

Az aszpirin, az ibuprofén és a paracetamol beválhat a feszültség okozta fejfájás és a migrén esetén. Fontos azonban, hogy ezeket mértékkel használjuk, mivel tartós alkalmazásuk gyógyszeres túladagolásos újabb fejfájáshoz, más néven rebound fejfájáshoz vezethet.

  • Vényköteles gyógyszerek

Számos vényköteles gyógyszer alkalmazható a migrén és a vele járó rosszullét kezelésére. Egyesek a megelőzésére is szedhetők, sőt, néhány ilyen gyógyszer cluster fejfájásra is hat.

  • Oxigén

A tiszta oxigén belégzése sok embernél hatékonyan kezeli a cluster-fejfájást

Az elegendő pihenés elengedhetetlen a fejfájás megelőzéséhez

Megelőzés

Számos életmódbeli tényező befolyásolhatja a stressz okozta fejfájás és a migrén kialakulásának valószínűségét. Ezek kezelése nemcsak a fájdalom elkerülésében segíthet, hanem más egészségügyi előnyökkel is járhat.

Próbáld ki ezeket a megelőzési stratégiákat, hogy csökkentsd a fejfájás kockázatát:

  • Testmozgás
  • Kellő mennyiségű alvás
  • Korlátozott a koffein-és alkoholbevitel
  • Érdemes megismerni az ételek ránk gyakorolt esetleges mellékhatásait
  • Kevesebb stressz

A krónikus fejfájás rendkívül nyomasztó lehet és fárasztó a fájdalommal együtt élni. Beszélj egészségügyi szakemberrel az olyan kezelési lehetőségekről, amelyek megváltoztathatják a helyzetedet.

forrás: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/oh-my-aching-head

Az egyik ok, ami triggerelheti a fejfájásodat: