10 tényező a varázslatos flow-állapot eléréséhez

A flow-állapot egy különleges és jól hasznosítható létállapot

Ha valaha is annyira elmerültél egy feladatban, hogy elvesztetted az időérzékedet, akkor már megtapasztaltad a flow-állapot jelenségét.

Mi az a flow-állapot?

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, akit a pozitív pszichológia egyik társalapítójaként ismerünk, elsőként azonosította és kutatta a flow jelenségét. Ha sosem hallottad még ezt a szót, az azért lehet, mert más elnevezései is vannak az élménynek. Az emberek úgy hívják, hogy „a zónában”, „a groove-ban” vannak vagy „elveszítik az időérzékünket”.

A flow-állapot az az élmény, amikor annyira elmerülsz egy lebilincselő, élvezetes feladatban, hogy a figyelmedet teljesen leköti. Általában elveszíted az időérzékedet, az öntudatodat és mindent, aminek nincs köze az adott feladathoz. Ilyenkor úgy érzed, mintha örökké tudnád folytatni azt, amit éppen csinálsz. Nincs egyetlen olyan tevékenység, ami biztosan a flow-hoz vezet. Történhet olvasás, írás, festés, futás vagy kertészkedés közben.

Bár nincs olyan, ami garantáltan flow-t hoz létre, van néhány szükséges tényező, amely eredendően jellemzi „a zónát”. Ezek közül nem mindegyik van mindig jelen, de minél több tényező van meg, annál valószínűbb, hogy megtapasztalod ezt a csodát. 

A flow-állapot 10 jellemzője

1. Figyelmi fókusz

Flow-állapotban, bármin dolgozol, a teljes figyelmedet leköti. Nem gondolsz semmi másra. Ilyenkor egy kívülállónak kifejezetten meg kellene dolgoznia azért, hogy el tudja terelni a figyelmedet, vagy megszakítson az adott feladat elvégzésében.

2. Kihívás

A tevékenységnek megfelelő mértékben kell nehéznek lennie. Ha túl könnyű, nem lesz elég magával ragadó. Ha túl nagy kihívás, nem fogsz tudni belemerülni.

A flow-állapot szándékosan is létrehozható

3. Célorientált

Ahhoz, hogy flow-t váltson ki, a tevékenységnek kell, hogy legyen valami értelme. Nem kell grandiózusnak lennie – játszhatsz egy videojátékkal vagy színezhetsz egy képet. De ahhoz, hogy a figyelmedet irányítsd, kell, hogy legyen valami, amire a fókuszt irányíthatod.

4. Visszajelzés

A tevékenységben van egy adok-kapok energia. Töltöttél már el órákat valamelyik játékkal a számítógépeden vagy a telefonodon? Ezek azért kötnek le, mert azonnali visszajelzést adnak. Megnyersz egy játékot, befejezel egy szintet vagy kapsz egy csillagot – ami miatt tovább játszol, mert úgy érzed, hogy jól csinálod.

5. Személyes érintettség

Nehezen fogsz flow-ba kerülni, ha úgy érzed, hogy a tevékenység vagy a helyzet nem a te irányításod alatt áll. Nézőként nehezen teremtődik meg az a szellemi elmélyülés és elkötelezettség, ami a flow-állapotot jellemzi.

6. Időtlenség

Amikor a zónában vagy, úgy érzed, elveszel a tevékenységben. Ez egyfajta megváltozott tudatosságot vált ki az idő körül. Felgyorsulhat vagy lelassulhat – de akárhogy is, kicsit meglepődsz, amikor megnézed az órát. Az időnek ez az átalakulása abból fakad, hogy teljesen elmerülsz a jelen pillanatban.

7. Béke

A flowban a nyugalom érzése van benned. Elmélyülsz a feladatban, de nem stresszelsz vagy aggódsz miatta. Kevésbé érzed magad öntudatosnak és még kevésbé szorongsz. Ez a különleges tulajdonság az élményen túl is megmarad, hiszen ez kiegyensúlyozza a kortizol- és stresszszintet.

8. Belső motiváció

Ahhoz, hogy flow-ba kerülj, magának a tevékenységnek önmagáért kell jutalmazónak lennie, függetlenül az eredménytől. Ha például szeretsz úszni, akkor akár versenyzés, akár edzés, akár csak a medencébe csobbanás közben is flow-ba kerülhetsz. Az eredmény másodlagos magához a feladathoz képest. Csíkszentmihályi ezt „autotelikus élménynek” nevezte.

9. Kapcsolódj ki a fizikai szükségletekből

Amikor a zónában vagy, átmenetileg elfelejtheted, hogy szomjas, vagy fáradt vagy, vagy ki kell menned a mosdóba. Elveszíted az öntudatosságodat. Ebben a mentális állapotban előfordulhat, hogy elfelejtesz enni, vagy egy kicsit túl sokáig maradsz kényelmetlen helyzetben, erre érdemes odafigyelni – bár, ha ez sikerül, az nagy eséllyel már meg is szakítja a flow élményt.  

10. Egysíkúság

Talán a legfontosabb (és legfrusztrálóbb), hogy nem tudsz multitaskingolni, ha flow-ban vagy. Ahhoz, hogy a megfelelő lelkiállapotba kerülj, minden figyelmedet az adott feladatnak kell szentelned. Ennek van értelme – elvégre nem tapasztalhatod meg a figyelmi fókuszt anélkül, hogy a teljes koncentrációdat valamire kizárólagosan oda ne fordítanád.

Eltökéltség vagy flow-állapot? A lényeg a hatékonyság

Mi történik az agyaddal flow-állapot közben?

Mitől olyan különleges ez? Az idegtudomány még nem jött rá teljesen. A kutatók felismerték, hogy a flow egy sajátos mentális állapot. Ha olyan feladaton dolgozunk, amely leköt – de nem annyira nehéz, hogy frusztráló legyen -, akkor az agyunk szokatlan módon ellazul. Amikor erőfeszítést igénylő összpontosítással foglalkozunk, az agy központi végrehajtó hálózata (CEN) működésbe lép.

Amikor „semmit sem csinálunk”, az alapértelmezett üzemmódú hálózat (DMN) veszi át az irányítást. Az agynak ezt a részét az álmodozással hozzák összefüggésbe, de fontos neurológiai szerepet játszik. Aktivitásunk szintje jelentősen magasabb, amikor a DMN-ben vagyunk, még akkor is, ha látszólag nem sokat csinálunk. Ellentmondásos módon az agynak ez a része flow közben is aktív.

Amikor a zónában vagyunk, az elménket teljesen leköti az éppen aktuális feladat, oly módon, hogy úgy tűnik, agyunk más részei felszabadulnak. Bár dolgozunk, a flow eredendően pihentető és élvezetes, annyira, hogy ilyenkor dopamin szabadul fel. Ettől a neurotranszmittertől nyugodtabbnak, optimistábbnak, energikusabbnak és az adott feladat iránt elkötelezettebbnek érezhetjük magunkat.

forrás: https://www.betterup.com/blog/flow-state

Más módokon is elérhetjük a kívánt motivált állapotot: